Nagyvilág

Leszavazta a koszovói parlament az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát

Koszovó mielőbb csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, és az azonos nemű párok házasságának bevezetése része Albin Kurti miniszterelnök kormányzati törekvéseinek – más kisebbségi jogokkal és gazdasági reformokkal egyetemben.

Ennek ellenére többórás vita után a 120 parlamenti képviselőből mindössze 28-an szavaztak az indítvány mellett, amely megteremtette volna – egyelőre csak – az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét. Sokan a törvénytervezet ellen a vallási meggyőződésre és a “családi értékekre” hivatkoztak.

Az emberi jogi szervezeteket lesújtotta a hír, és csütörtökön tüntetők vonultak az utcára Koszovó fővárosában, Pristinában. A Balkan Insight szerint azt skandálták: “homofóbok, nincs helyetek a parlamentben” és “a szerelem ellenállás, mi is a család részei vagyunk”.

Miután az élettársi kapcsolatok legalizálása elmaradt, a Human Rights Watch levelet küldött Kurtinak, valamint Vjosa Osmani koszovói elnöknek és Albulena Haxhiu igazságügyi miniszternek, amelyben sürgette őket, hogy menjenek előre, és szorgalmazzák a házasság teljes egyenlőségét.

Az élettársi kapcsolat elismerése előrelépés – minden védelem jobb, mint a semmi -, de a polgári egyesülés valószínűleg nem védi az emberek jogait ugyanolyan mértékben, mint az egyenlő házasság, sőt, jelezheti a folyamatos egyenlőtlenséget…“.

Reméljük, hogy a koszovói kormány azon fog dolgozni, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint más párok, és hogy a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló diszkriminációt felszámolja a családjogban“.

Akár a bejegyzett élettársi kapcsolat, akár a házassági egyenlőség megszavazásával és törvényesítésével Koszovó lenne az első muszlim többségű ország a világon, ahol ilyen tartalmú jogszabály érvénybe lép.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb