Itthon

Karácsony Gergely: Magyarország nem egyenlő a kormányával

fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

 

A labdarúgó-Európa-bajnokság magyar-német mérkőzése sajátos színezetet kapott Németországban. Miután az UEFA szabályai szerint nem használhatja a szivárványos díszkivilágítást a rendezvénynek helyt adó stadion, most gyakorlatilag az egész ország azon versenyez, ki tud több és nagyobb szivárvánnyal kiállni a magyar LMBTQ közösség mellett a meccs napján.

Németországban ugyanis a homofóbia legfeljebb nyomokban létezik: amikor lehetővé vált az azonos nemű párok házassága, addigra már a német társadalom 83 százaléka(!) támogatta azt. Ebben a közegben, ahol a tolerancia megkérdőjelezhetetlen érték, nagyon rossz színben tűnik fel az, hogy a magyar kormány összemossa a pedofíliát a homoszexualitással.

Erre reagált Karácsony Gergely a közösségi médiában. Budapest főpolgármestere azt írja, nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország nem egyenlő a kormányával, és hogy a szégyen a kormányé, és nem az országé:

Az Európában, benne Németországban, Bajorországban és München városában is jogos megrökönyödést és felháborodást kiváltó gyűlöletkeltő, megosztó, ostoba és aljas homofób törvény kapcsán egyszer és mindenkorra tudatnunk kell mindenkivel szerte a világban: Magyarország nem egyenlő a kormányával.

Senki, de senki nem ítéli el Magyarországot és a magyarokat, de lassan az egész civilizált világ megveti Orbán Viktor kormányát. Ennek a megvetésnek az egykori Orbán-szövetséges keresztényszociális bajor vezetés éppúgy hangot ad, mint München városának szociáldemokrata polgármestere. Ők is tudják, tudniuk kell: az ország és kormánya nem ugyanaz, és egyre kevesebb közük van egymáshoz.

A szégyen a kormányé, és nem az országé. A magyar kormányt megillető széleskörű megvetésnek nem lehet az a Magyarország a kárvallottja, amely békés hétköznapokra, összetartó társadalomra, több emberségre, közös sikerekre vágyik. És büszke a nemzeti válogatottjára.

Most van helye, nem máskor, mert ez nem lehet megosztó politikai szlogen, csakis szívből jövő közös buzdítás:
Hajrá, Magyarország; hajrá, magyarok! Hajrá, magyar válogatott!

 

 

Karácsony Gergellyel tavaly készítettünk interjút, ezt az alábbi linken olvashatjátok:

Karácsony Gergely: „Egy elfogadó város minden közösségnek jó”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb