Nagyvilág

Nem borul szivárványba a magyar-német meccsre a müncheni stadion

Hiába a petíció és a 153 ezer aláírás, nem kap szivárványszínű díszkivilágítást június 23-án a müncheni Allianz Aréna, ahol a labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország-Németország csoportmérkőzését tartják majd. Miután itthon a parlament megszavazta az orosznál is szigorúbb homofób propagandatörvényt, nem csak a külföldi politikusok, de a nemzetközi közvélemény is úgy érzi, a magyar kormány átlépte a vörös vonalat.

A német Spiegel információja szerint mindezek ellenére az Európai Labdarúgó Szövetség nem engedélyezi, hogy a müncheni stadion szivárványszínű világítást kapjon, „tekintettel a kérelem politikai hátterére”. Az UEFA állítja, nem LMBTQ ellenes és ez nem azt jelenti, hogy egyetért a törvénnyel, de azt sem akarja, hogy politikai vonatkozása legyen az eseménynek. Ezért kizárólag a megbeszélt egységes dizájnt engedik a bajnokság helyszínein. Az indoklásban az is szerepel, hogy mivel a stadion kivilágítása üzenet lenne a magyar parlament egyik döntése ellen, ezért már politikai akciónak tekintik azt.

 

A müncheni Allianz Aréna szivárványos díszkivilágítása / fotó: FCBayern

 

A kezdeményezést támogatta egyébként München polgármestere és a városi önkormányzat is és az már most biztos, hogy a müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják feldíszíteni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München kifejezze szolidaritását a magyar LMBTQ-közösséggel, amely a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanya” – olvasható a városháza közleményében.

Valamint Axel Hellmann, a Bundesligában játszó Eintracht Frankfort alelnöke Twitter-bejegyzésben kijelentette, hogy a frankfurti aréna szolidaritásból szivárványba borul a meccs napján. A férfi ugyanerre buzdítja a többi német klubcsapatot is.

2016-ban a müncheni pride idejére borult először szivárványba a mostani mérkőzésnek is helyt adó Allianz Aréna, legutóbb pedig a tavaly elmaradt felvonulás idején – innen jött az ötlet, hogy a különleges díszkivilágítással fejezze ki szolidaritását Németország a magyar LMBTQ közösséggel.

Az elmúlt napokban Európa több városában is tüntettek a homofób magyar törvény ellen.

 

Prágában, Brüsszelben és Ljubljanában is tüntettek a magyar propagandatörvény ellen

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb