Itthon

Megszavazta a parlament a homofób propagandatörvényt

157 igen és 1 nem szavazat mellett (utóbbi a független Székely Sándoré) a magyar Országgyűlés elfogadta az úgynevezett pedofiltörvényt, amelyhez múlt héten kormánypárti képviselők homofób és transzellenes módosításokat csatoltak. A módosítások ellen tegnap este a Kossuth Lajos téren tízezren tüntettek, az online petíció pedig több, mint százezer aláírásnál tart.

Az LMBTQ embereket a pedofíliával tudatosan összemosó módosítások ellen tiltakozott többek között számos civil szervezet, európai parlamenti képviselők, az RTL Klub Magyarország, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Reklámszövetség és a Music Hungary Szövetség is, amelynek tagja például a Sziget és az Artisjus.

A kormánypártok (a Fidesz és a KDNP) egységesen megszavazta a tervezetet és ugyanígy tett a Jobbik is – bár Jakab Péter pártelnök és miniszterelnökjelölt-jelölt ígéretet tett rá, hogy kormányváltás esetén kiszedik belőle a „témaidegen részeket.”

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők már hétfő délelőtt bejelentették, hogy nem fognak szavazni. Szintén távolmaradással tiltakoztak DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselői. A közösségi médiában tiltakozásának adott hangott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Fekete-Győr András, a Momentum pártelnöke. Márki-Zay Péter a kormánypárti képviselőket kérte arra, hogy ne szavazzák meg a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvénytervezetet. Mindhárman miniszterelnökjelölt-jelöltek.

 

 

A módosításoknak köszönhetően az LMBTQ közösség megjelenése és a kapcsolódó témákról folytatható párbeszéd, tájékoztatás és felvilágosítás az élet számos területén ellehetetlenül.

Kihat az iskolai oktatásra. Megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését és megjelenítését”, valamint nem lehetne iskolai előadást tartani a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítéséről.” Emellett korlátozzák (illetve a gyakorlatban inkább kitiltják) a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból.

Csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának ilyen előadásokat az iskolákban. Ennek értelmében iskolákban csak olyan szervezet tarthatna szexuális felvilágosítást, drogprevenciós-, az internet veszélyeiről szóló- vagy egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást, amelyet egy „jogszabályban kijelölt szerv” nyilvántartásba vett.

Kihat a televízióra. „Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.”

A médiatörvény V. kategóriája nem csupán egy figyelmeztetést jelent az adott műsor előtt, hanem azt is, hogy csak 22 és 5 óra között kerülhet adásba, így például nem lehetne kora esti Híradóban Pride-beszámolót sugározni. Az RTL Klub Magyarország közleménye felhívja rá a figyelmet, hogy az új törvény értelmében csak késő este, 18 éven felülieknek lehet olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnek olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

Végül kihat az internetre. A két bekezdéssel feljebb idézett jogszabály-rész nem csupán a tévékre vonatkozik, hanem az internetes tartalmakra is, ezt ráadásul egy külön hatóság fogja ellenőrizni – és büntetni. A Magyar Nemzet még május végén számolt be arról, hogy a törvényjavaslat módosítja a 2014 óta létező Gyermekvédelmi Internet-Kerekasztal hatáskörét, amelynek ezután “lehetősége lesz egyéni eseteket, műsorokat, internetes tartalmakat vizsgálni és felkeresni a szolgáltatókat a gyermekekre veszélyes tartalom eltávolítása vagy megfelelő besorolása érdekében, aminek ha nem tesznek eleget, honlapjukon nyilvánosságra hozzák a jogsértés tényét, és kezdeményezik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárását a szolgáltató ellen.”

Ha a Kerekasztal olyan tényt állapít meg, vagy körülményt észlel, amely miatt szabálysértési vagy büntetőeljárás kezdeményezésének vagy lefolytatásának van helye, e célból az eljárás lefolytatására jogosult szervet tájékoztatja.

Ez akár azt is jelentheti bármelyik internetes honlap esetében, hogy évekre visszamenőleg minden egyes tartalmukat ellenőrizni kell, ha nem akarnak eljárást kockáztatni.

Az elfogadott jogszabály várhatóan egy hónapon belül hatályba lép.

 

Budapest Pride: Orosz minta alapján indított támadást a kormány

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin