Hírek

Megszavazták a házassági egyenlőséget Németországban

Történelmi lépésként értékelik Németországban, hogy a jövőben azonos nemű párok is köthetnek házasságot. A Bundestag péntek reggel megszavazta ugyanis az ezt lehetővé tévő törvénymódosítást. Angela Merkel német kancellár nemmel szavazott.

Angela Merkel német kancellár leadja a nem szavazatot jelentő piros kártyát a házassági egyenlőségről szóló törvénymódosítás szavazásán

 

Kedden felmentette a frakciófegyelem alól a CDU/CSU parlamenti képviselőit az ügyben a pártszövetség vezetője, Angela Merkel. A kancellár a frakció keddi ülésén résztvevők beszámolói szerint azzal érvelt, hogy lelkiismereti ügyről van szó.

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon az egyenlő házasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy szaván fogják a kancellárt, aki hétfőn jelezte: már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

A szeptemberi Bundestag-választásra készülő pártszövetség vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner, így a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális FDP is világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

Angela Merkel ugyanakkor jelezte azt is a héten: nem tartja helyesnek, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, és a CDU/CSU másként kívánt volna eljárni. Megfigyelők szerint a kancellár azt is el akarta kerülni, hogy a választási kampányban téma legyen a házassági egyenlőség, egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a szavazást végül ilyen gyorsan napirendre vették.

A péntek reggeli szavazáson végül 623 szavazatot adtak le, 393 képviselő szavazott igennel, 226 nemmel és négyen tartózkodtak. Még ezzel az aránnyal is messze alatta maradtak a német társadalom elfogadásának: a németek 83 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget. Az egy lelkész lányaként felnőtt Angela Merkel elmondta, számára a házasság egy férfi és nő kapcsolatát jelenti, ezért lelkiismereti okokból csak nemmel tudott szavazni.

 

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

 

(hvg.hu)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb