Itthon

Elutasították a magyar leszbikus párról szóló film vetítését Kecskeméten

A Magyar Film Napja alkalmából számolt be róla a Labrisz Leszbikus Egyesület, hogy A második aranykor, egy szerelem kihívásai című filmük vetítését a Hírös Agóra kultúrház programszervezője belső szabályzatra hivatkozva utasította el.

…magyar film és magyar film között is van különbség: vannak olyan filmek, amiket „természetszerűleg” levetítenek a mozik, más filmeket belső, megfoghatatlan szabályokra hivatkozva szubjektív döntéssel kizárhatnak vetítőtermek, kulturális intézmények” – olvasható az egyesület Facebook-bejegyzésében.

 

 

A magyar leszbikus párról szóló film nyilvanos vetítésére a Cifra-LMBTQ Kecskemét közösséggel közös szervezésben került volna sor, a programszervező azonban az alábbi indoklással utasította el:

„4. Bérbevevő kijelenti és szavatol azért, hogy az 1. pont szerinti rendezvény nem politikai, ideológiai vagy elkülönült szakmai érdekek céljait szolgálja.”
Úgy gondolom, hogy az Önök beszélgetéssel egybekötött vetítése pontosan az a kategória, amit a belső szabályzatunk és a fenti szerződésből idézett pont nem enged meg.”

A programszervező akkor hozta meg döntését, amikor meglátta, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület szeretett volna velük szerződni a technika- és terembérlésről. A filmet (amely a jelenlegi magyar törvények miatt amúgy is 18-as karikát kapott) nem látta, az alkotóktól nem érdeklődött a film témája és üzenete felől. Tehát arról lényegében semmit nem tudott.

A Labrisz ezért úgy döntött, a kecskeméti LMBTQI közösséggel együtt az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértése miatt a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának segítségével eljárást indít a Hírös Agórával szemben. „A filmünk története valós, jellemzően vidéken történt eseményeken alapul, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy az a vidéki közösségeinkhez és az érdeklődő szélesebb közönséghez is eljusson.

A vetítést természetesen megtartottuk a kecskemétieknek, de egy sokkal kisebb és zártabb körben, mint szerettük volna. Nemcsak a minket ért jogsérelem miatt perelünk, de azért is, hogy ma Magyarországon senkit se érjen joghátrány, a magyar LMBTQ emberek mindenhol az országban biztonságban és szabadnak érezhessék magukat” – zárja bejegyzését a Labrisz.

A rendezővel, Takács Máriával készített korábbi beszélgetésünk a filmről itt olvasható.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin