Nagyvilág

Ilyen egy pride Szingapúrban, ahol törvény tiltja a homoszexualitást

fotó: CNA

 

Két év után tartották meg újra offline formában Szingapúrban a Pink Dot rendezvényt június 18-án. A helyi pride szerepét betöltő eseménynek hagyományosan a Hong Lim park ad otthont, a résztvevők pedig mindannyian rózsaszínbe öltöznek. A rendezvény különlegességét mégis az adja, hogy a városállamban a mai napig törvény tiltja a homoszexualitást.

Érthető módon a helyi LMBTQ közösség fő célja a dekriminalizáció elérése, a brit gyarmati örökségnek számító 377A paragrafus eltörlése. Idén februárban a fellebviteli bíróság érvényben hagyta a két év börtönbüntetésre lehetőséget teremtő paragrafust, ugyanakkor megállapították, hogy az ma már jogilag „végrehajthatatlan”. Ennek ellenére a megtartása mellett döntött a bíróság, mert “szimbolikus súlya van a szingapúri konzervatív társadalmi rétegek számára“.

Hogy mennyire „végrehajthatatlan”, arra jellemző példa, hogy míg letartóztatnak olyan férfit, aki az OnlyFans felületén oszt meg magáról fotókat (amelyeken egyedül szerepel), addig például a miniszterelnök nyíltan meleg unokaöccse külföldön összeházasodott a párjával.

A társadalom hozzáállása azonban lassan változik, így előbb-utóbb megtörténik a dekriminalizáció. Sőt, az idei Pink Dot résztvevői között kormánypárti és ellenzéki politikusok is feltűntek. Hogy milyen is egy olyan pride, ahol mindenki rózsaszínben van, arról a szervezők osztottak meg egy rövid videót. Aki csak egy jelenetet nézne meg belőle, az tekerjen 5:05-höz, ahol a több ezres tömeg a szingapúri himnusz első szavát formálja meg. A maláj majulah szó jelentése: előre.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin