Nagyvilág

Döntött a bíróság, Szingapúrban továbbra is bűncselekmény a homoszexualitás

Szingapúr fellebbviteli bírósága elutasította a fellebbezést, amely a férfiak közötti szexuális kapcsolatot kriminalizáló törvény felülvizsgálatára vonatkozott. A fellebbező három meleg férfival közölték, hogy a törvény értelmében “nem fenyegeti őket büntetőeljárás valódi lehetősége“.

A 377A paragrafust 1938-ban vezették be, amikor a városállam brit gyarmati uralom alatt állt. Ez tiltja a férfiak közötti, megegyezésen alapuló szexuális tevékenységet, és bárki, akit bűnösnek találnak a törvény megszegésében, akár két év szabadságvesztésre is számíthat.

Az ítélet elismerte, hogy a jogszabály régóta megosztja a közvéleményt, de a bíróság nem találta alkotmánysértőnek. Bár a bíróság nem helyezte hatályon kívül a jogszabályt, megerősítette a szexuális aktust folytató férfiak letartóztatásának felfüggesztését. Az ítélet egy 2020-as legfelsőbb bírósági döntés elleni fellebbezés volt.

A bíróság elutasította a három aktivista érvelését, miszerint a 377A-t 1938-ban azért hozták létre, hogy megfékezzék a brit gyarmati tisztviselők körében a kereskedelmi célú, férfiak közötti szexet és hogy a queer férfiakat “kétszeresen kriminalizálja” a törvény.

Bár a fellebbviteli bíróság elutasította az ügyüket, a bírói testület úgy döntött, hogy a 377A szakasz jogilag “végrehajthatatlan”. A bírák megjegyezték, hogy a törvény azért maradt érvényben, mert “szimbolikus súlya van a szingapúri konzervatív társadalmi rétegek számára“.

LMBTQ-jogi aktivisták szerint az ítélet veszélyes jelzés a társadalom felé: a meleg férfiak még mindig bűnözők, még akkor is, ha nem lehet őket büntetőeljárás alá vonni. “Azoknak a törvényeknek, amelyek 1938-ban arra szolgáltak, hogy kifejezzék a társadalom véleményét a férfiak közötti szexuális aktusokról, nincs helyük egy olyan 21. századi demokráciában, mint Szingapúr.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb