Nagyvilág

Ezrek vonultak az újdelhi pride-on az egyenlő házasságért

Felvonuló az újdelhi pride-on. Fotó: Shivansh Srivastava, scroll.in

Az egyenlő házasság és a diszkrimináció elleni tiltakozás volt a fő mozgatórugója az újdelhi pride-nak – írja a VOA News és a Scroll.in.

Több mint kétezer ember vonult vasárnap ritmikus dobszóra az indiai fővárosban a parlament közelében, zászlókkal, színes lufikkal és olyan jelmondatokkal, mint „Büszke queer” vagy „Egyenlőséget mindenkinek!”.

Az indiai legfelsőbb bíróság idén is képtelen volt dönteni az egyenlő házasság bevezetéséről, mivel a bírók szerint a törvényhozás a parlament feladata. A határozat elkeserítette az indiai LMBTQ-közösséget, mely óvatos becslések szerint is akár 135 millió főt számlálhat a világ második legnépesebb országában.

„Nem a házasság maga a lényeg. Hanem az egyenlőség. Mindenkinek azonos jogokkal kellene rendelkeznie, mert ezt mondja ki az alkotmányunk” – nyilatkozta Noor Enayat, a pride egyik önkéntes szervezője.

A felvonulók a társadalmi elfogadásért és az alkotmányos jogaikért is tüntettek az újdelhi pride keretében.

Bár a legfelsőbb bíróságnak köszönhetően az LMBTQ-jogrendszer sokat fejlődött az elmúlt években, az azonos nemű párokat övező stigma továbbra is valós probléma. Ezen felül pedig a kormány makacsul nem hajlandó az egyenlő házasságot biztosítani, azzal az indokkal, hogy ellentétes az indiai hagyományokkal.

Az idei pride-on is sok szülő vett részt, akik büszkén és boldogan vonultak queer gyermekeik mellett, jelezve, hogy van remény a társadalom felfogásának megváltoztatására.

A homoszexualitás elfogadottsága 2013 és 2019 között 22%-ról 37%-ra nőtt Indiában, azonban bármely vallási közösségről is legyen szó, az azonos nemű párok így is rengeteg diszkriminációval néznek szembe.

Jelenleg csak Tajvan és Nepál ismeri el az azonos nemű párok házasságát Ázsiában, ahol nagyrészt konzervatívan áll a kérdéshez a politika és a társadalom is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin