Nagyvilág

Homofób reklám ellen tüntettek Törökországban

 

Az izmiri rendőrség tíz embert vett őrizetbe egy tüntetésen – írja a Balkan Insight. Törökország harmadik legnagyobb városában egy olyan tévéreklám ellen tiltakoztak, melyben arra buzdítják a lakosságot, hogy csatlakozzanak egy LMBTQ-ellenes felvonuláshoz Isztambulban.

A tüntetők a Török Rádió- és Televíziófelügyelet (RTÜK) izmiri épülete előtt gyülekeztek, és kihívták rájuk a rendőrséget. A tüntetés a „Felszólalunk az LMBTI+-ellenes állami intézmények ellen” címet viselte, és egyben a vasárnapra, Isztambulban tervezett „Nagy családi összejövetel a perverzió ellen” elnevezésű eseménynek is vissza kívánt vágni.

„Lehetséges, hogy az általános erkölcsbe ütköző magatartást és viselkedést tartalmazó tevékenységek kiváltják a közvélemény reakcióját, és egyes radikális nézeteket valló személyek vagy csoportok reakciót mutatnak az ilyen tevékenységekre” – áll az izmiri kormányzó hivatalának írásos közleményében, hozzátéve, hogy İzmirben egy napra mindenfajta gyülekezést megtiltottak.

Az RTÜK szeptember 6-án engedélyezte a televíziók számára a „Mondjunk nemet az LMBT-propagandára!” című reklámfilm vetítését. Több mint 200 iszlamista, konzervatív és nacionalista szervezet jelezte, hogy részt kíván venni a vasárnapi felvonuláson az „LMBT-propaganda” és „a homoszexualitás erőltetése” ellen.

Recep Tayyip Erdoğan újabb választási győzelmét követően a török LMBTQ közösség elkezdett aggódni a várható intézkedések miatt. Az elnök már megfenyegette a médiát, a közösség tagjait pedig sorra érik atrocitások és ütköznek akadályokba például a pride-ok, illetve a queer közösséget támogató tüntetések.

A török oktatásügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az iskolákban Család a török társadalomban címmel vezetnek be új tantárgyat, hogy „megállítsák” az LMBTQ mozgalmat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin