Nagyvilág

Erdogan megfenyegette a török médiát a „káros” tartalmak miatt

fotó: Mikhail Palinchak

 

Mozgalmas hétvégéje van az autoriter vezetőknek, épp az alattvalóikat igyekeznek megvédeni a „káros” médiatartalmaktól. Szinte egy időben azzal, hogy Vlagyimir Putyin újabb frontot nyitott az LMBTQ tartalmak ellen, a török elnök is lépett.

Recep Tayyip Erdoğan szombaton megtorlással fenyegette a török médiát, amennyiben olyan tartalmakat tesznek közzé, amelyek az ország hagyományos értékeivel ellentétesek. A Reuters beszámolója szerint mindez az ágazat további cenzúrájának előszele lehet.

Az elnök arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség Törökország nemzeti kultúrájának védelmére, és annak megakadályozására, hogy a gyermekek fejlődését károsan befolyásolják a médiában közzétett „káros” tartalmak.

Erdogan nem részletezte, milyen tartalmakról van szó, de jelezte, jogi lépéseket fognak tenni „a médián keresztül folytatott olyan nyílt vagy burkolt tevékenységek ellen, amelyek célja a nemzeti és az erkölcsi értékek aláásása, valamint a családi és társadalmi struktúra felbomlasztása.”

Az elmúlt években a török médiára már így is óriási nyomás nehezedett, a média 90 százaléka mára állami vagy kormányközeli tulajdonba került. Az országos médiahatóság gyakorolja a felügyeletet az összes online tartalom felett is, amelyeket el is távolíthat. Már korábban is bírságoltak meg tévécsatornákat azért, mert megsértették a török értékeket, erotikusnak ítélt videoklipek, de akár LMBTQ utalások miatt is.

 

 

A török szultán románca Drakula öccsével

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb