Nagyvilág

Aggódnak a török LMBTQ-közösség tagjai Erdoğan tervei miatt

török elnök

 

Miután nemrég a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan úgy nyilatkozott, hogy egy erős családban nincsenek melegek, a helyi LMBTQ-közösség aggódva figyeli a hivatalos fejleményeket – írja az Al-Monitor.

Erdogan pártja, az AKP, amely 2002 óta uralja a választásokat az országban, alkotmánymódosítát tervez, többek között kodifikálnák, hogy a házasság csak „férfi és nő” között történhet. A módosításnak és a mostani LMBTQ-ellenes beszédnek is ahhoz lehet köze, hogy a jövő évi választás nagyon kemény lesz az AKP számára. A török gazdaság jelenlegi állapota miatt ugyanis megingott a szavazóbázisuk, ezt pedig az ellenzéki vezetők igyekszenek is kihasználni, és átállítani a szavazókat a másik oldalra. Erdoğan emiatt ellentmondásos témákhoz nyúlhat, mint amilyen az azonos neműek házassága, vagy általánosságban az LMBTQ-jogok, hogy megossza a választókat.

A jelenlegi törvények is egy férfi és egy nő közötti szövetségként definiálják a házasságot Törökországban, így az alkotmányba való belefoglalás a gyakorlaton nem változtatna. Ugyanakkor az az LMBTQ-ellenes propaganda, ami a folyamatot kíséri, táptalajt adhat újabb gyűlölet-bűncselekményeknek. Egy aktivista szerint az alkotmányba foglalás formalizálná az LMBTQ-jogok tagadását és a diszkriminációt a török rendszerben.

A megkérdezett meleg párok egyelőre nem aggódnak amiatt, hogy az alkotánymódosítás konkrét lépésekhez vezetne és a török állam megpróbálná megakadályozni, hogy az LMBTQ-párok egy életközösségben éljenek.

Ami miatt azonban sokkal jobban aggódnak a helyiek, az az LMBTQ fiatalok testi és lelki épsége. Az Ankarai Szivárványcsaládok Egyesületéhez csatlakozott egyik anyuka szerint „sokan vannak, akik felvállalnák, hogy az állami tisztségviselők retorikájára hallgatva gyűlölet-bűncselekményeket kövessenek el.

„A szeretet és a törődés teszi a családot erőssé, a gyermekeink pedig erősebbé teszik a családjainkat” – mondja az asszony.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin