Kultúra

Hivatalosan is a Holdfény lett az évtized legjobb filmje

 

Az IndieWire összesen 100 filmet rangsorolt, melyek a lista összeállítói szerint az évtized legjobb filmjeit, élen a Tarell Alvin McCraney színműve alapján készült, Oscar-díjas Holdfénnyel Barry Jenkins rendezésében.

„A romantikus vágy és az afro-amerikaiak érzelmi nehézségeinek tapasztalatai, melyek ragyogó megvilágításban jelennek meg, a film során egybeolvadnak egy mélyreható kreatív gobelinné. Egyrészről ez egy mély tragédia, amit elillanó pillantások mesélnek el. Egyben pedig egy felhívás is, ami kitágítja a határokat a fekete művészet számára a popkultúrában.”

Az IndieWire az egyik vezető honlap a filmek és a televízió terén, mely ezen a héten ünnepli a filmművészet azon gyöngyszemeit, amik 2010 óta kerültek a vászonra. A százas lista első helyét az Oscar-díjas Holdfény érdemelte ki, de több LMBTQ témájú film is felbukkant a listán, köztük a Carol, a Szólíts a neveden, A szobalány és a Pariah – számol be róla az Out.

A Carol a lista 7. helyén végzett, melynek sikerét többek között Cate Blanchett csodás alakításának, Sandy Powell jelmezeinek és a csontig hatoló melodrámának köszönhetik.

 

 

A lista 18. helyét az André Aciman regényéből készült film, a Szólíts a neveden foglalja el, amit egyenesen az évtized legnagyobb meleg romantikus filmjének neveztek. Saját korának igazi Túl a barátságon története, amit csak még édesebbé és érzékenyebbé tett, hogy egy nyíltan meleg férfi rendezte. A vásznon feltűnő szexualitás ellenére nehezen gondolhatnánk egyéb kortárs filmre, mely ilyen csodálatos formában mutatja be a szerelmet. Az elmúlt évtizedben jóval kevesebb romantikus dráma és romantikus vígjáték készült, de a Szólíts a neveden emlékeztet minket arra, hogy milyen magas szinten lehet ábrázolni az érzékiséget. Csupán arra volt szükség, hogy láthassuk Timothée Chalamet és Armie Hammer egymásnak szentelt pillantásait rövidnadrágjaikban, és hirtelen mind tudtuk, mindig is bölcsebb döntés lesz beszélni, mintsem meghalni – írja a filmről az IndieWire.

A 70. helyre került Dee Rees Pariah című filmje, mely az IndieWire szerint megelőzte saját korát, de türelmesen vár arra, hogy a nézők felfedezzék.

Az LMBTQ filmek táborát a 72. helyen álló koreai erotikus thriller, A szobalány is erősítette klasszikus, szinte krimibe illő fordulataival, érzékien megfűszerezve némi szapphói energiával.

A lista további fénypontjai közé tartoznak a 10. helyet elnyerő Lady Bird, a 21. helyen álló Tűnj el!, vagy a Nagy Gatsby a 98. helyről.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin