Kultúra

Szólíts a neveden – A nagy szerelem regénye

André Aciman egyiptomi származású amerikai író Call Me By Your Name című regénye 2007-ben jelent meg először, és irodalmi körökben már akkor nagy népszerűségre tett szert: a Meleg Irodalom kategóriában elnyerte a Lambda Irodalmi Díjat, és a kritikusok is rengeteg dicsérettel illették. Maga a könyv azonban azért lett most aktuális és felkapott, mert filmfeldolgozás készült belőle. Habár alig várjuk a mozgóképes verziót, most hadd ajánljuk nektek a könyvet, amelynek magyar fordítása ugyancsak február elején debütál.

A Szólíts a neveden főhőse a 17 éves amerikai-olasz Elio, aki a történések idején Olaszországban él családjával. A fiú kották másolásával és zenei átiratok készítésével foglalkozik, miközben csaknem órára kiszámítható rendben peregnek a lomha nyári napok. Családi hagyomány náluk, hogy minden nyáron hat hétre elszállásolnak egy fiatal doktoranduszhallgatót, aki cserébe besegít Elio édesapjának a tudományos munkában. A fiú elkerülhetetlen kellemetlenségként tekint a vendégekre, mert ott-tartózkodásuk idejére át kell adnia nekik a szobáját. Sejthető persze, hogy 1983 nyara más lesz, mint az eddigiek, mert máskülönben nem lenne apropója a szóban forgó könyvnek.

 

 

Oliver érkezésével minden megváltozik: a fiatal és érzékeny fiú egyre erősebb vonzalmat kezd érezni a 24 éves férfi iránt, aki azonban nyegle nemtörődömséggel viszonyul szinte mindenhez. Oliver lazasága, „minden mindegy”-felfogása csak még inkább arra készteti Eliót, hogy minden lehetséges alkalmat megragadva időt töltsön vele. Közben persze igyekszik fenntartani a látszatot, hogy igazából pontosan ugyanolyan laza és jelentéktelen a kapcsolata Oliverrel is, mint bármelyik korábbi vendégükkel. Vetélytársai is akadnak azonban a sármos amerikai meghódításában: sokáig úgy látszik, a szintén tizenéves Chiara sikerrel is jár a belsejét feszítő szenvedélytől megszólalni is alig tudó Elióval szemben…

A Szólíts a neveden arról a szerelemről szól, ami lehet (de nem biztos, hogy) az első, viszont mindenképpen az igazi, ami egy életen át elkísér és nem ereszt. A várakozás, a vágyakozás, az apró jelek és mozdulatok, az elfeledettségtől és az elhagyottságtól való félelem, majd a boldogság, amit az egymásra találás okoz, váltakoznak a viharos nyári románcban. Elio mélyen személyes, E/1-ben megírt narrációja a fiú lelki életének legbensőségesebb bugyraiba, legintimebb pillanataiba enged betekintést – és mindezt olyan lírai nyelvezettel teszi, amiben a fiú hol egyetlen finom, titkos érintésre, hol a vad és teljes testi egyesülésre vágyik.

Amíg azonban eljutnak addig (mert talán nem olyan nagy meglepetés, hogy a két fiatalember végül minden értelemben egymásé lesz), végignézhetjük, hogyan veszi lassan birtokba Elio elméjének minden szegletét Oliver. Felfigyel a szokásaira: hogy mindig ugyanarra a helyre heveredik le a kertben; hogy cuppant egyet az ajkaival, miután megitta a reggelihez kikészített baracklevet; vagy hogy attól függően választja meg a fürdőnadrágja színét, hogy éppen milyen hangulatban van. Ismerjük ezt az érzést: amikor valaki annyira lenyűgöz minket a puszta létezésével, hogy minden apró mozdulatát és szavát világmegváltó fontosságúnak érezzük, és úgy raktározzuk el magunkban, mintha ezek lennének a legeslegfontosabb emlékeink – és talán bizonyos értelemben azok is.

És ha mindez egy tinédzser fiúval történik a forró olasz nyárban, annál ideálisabb és szenvedélyesebb az egész: valószínűleg kevés hely vagy dolog van ugyanis, ami annyira ártatlanul mocskos lenne, mint egy tizenéves srác elméje. Habár nem szeretnék minden részletet elárulni, de arra a jelenetre valószínűleg minden olvasó emlékezni fog, amelynek „főszereplője” egy Elio által „megrontott” őszibarack.

Nemsokára itthon is a mozikba kerül a könyv alapján készült film: a Timothée Chalamet és Armie Hammer főszereplésével készült művet az érzékeny alkotásairól ismert Luca Guadagnino rendezte. A Szólíts a neveden-t eddig 40 különféle díjjal jutalmazták, és jelen állás szerint 4 Oscarra van esélye – reméljük, hogy minél több elismerésben részesül ez a lenyűgözően erős történet.

 

Szerző: André Aciman
Cím: Szólíts a neveden
Kiadó: Athenaeum
Terjedelem: 304 oldal
Kiadás éve: 2018
Ára: 3699 forint

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin