Lifestyle

Hiába a Gay Games sikere, a hongkongi politikusok nem engednek

Gay Games
Fotó: Gay Games Hong Kong/Facebook

Sikerrel zárult a Gay Games hongkongi rendezvénye most novemberben, mintegy 2300 résztvevővel. Han Ta-jüan, a kínai Zsenmin Egyetem alkotmányjogi professzora szerint ez is azt mutatja, hogy a város nyitott és toleráns – írja a South China Morning Post.

Han szerint ez elengedhetetlen érték az „egy ország – két rendszer” elv szempontjából is. A professzor ezt egy jogi fórumon mondta, ahol a város saját alkotmányáról, az Alaptörvényről vitatkoztak. Azonnal le is hurrogták olyan hongkongi politikusok, mint Priscilla Leung Mei-fun, aki szerint a „hagyományos kínai értékrendet” kell fenntartani Hongkongban, és abba nem férnek bele olyan jogok, mint az egyenlő házasság.

„Bármilyen vita a melegházasságról szétszakítaná a hongkongi társadalmat, amelynek hatása rosszabb lehet, mint az Alaptörvény 23. cikkének hatályba léptetése” – mondta a hallgatóságnak, utalva a város saját nemzetbiztonsági törvényére, amelyet a kormány még a jövő év vége előtt be akar vezetni.

Beszédében Han kifejtette, hogy a hónap elején Hongkongban megrendezett Gay Games az LMBTQ-közösség iránti tiszteletet és az általa élvezett egyenlőséget mutatta a világ felé. „A játékok kézzelfoghatóan kifejezték Hongkong nyitottságát, sokszínűségét és befogadó jellegét, és segítettek a nemzetközi közösségnek jobban megérteni a várost” – mondta.

Leung szerint azonban Hongkong sosem volt nyitott az egyenlő házasságra, mert annak ellenére, hogy a kelet és nyugat kultúrái keverednek itt, mindig is a hagyományos családmodellhez ragaszkodtak. „A házassággal kapcsolatos hagyományos nézetek fenntartása nem jelenti azt, hogy intoleránsak vagyunk” – mondta. „Mi igenis befogadóak vagyunk.” Leung volt az egyik olyan politikus, aki meg akarta tiltani a játékok megrendezését.

Leung szerint nem szabad, hogy Hongkong precedenst állítson a kínai fiatalok elé azzal, hogy aláássa a hagyományos értékrendet az azonos nemű párok házasodásának megengedésével.

A fórumot rendező kínai újság később feltöltötte Han professzor beszédét a weboldalára, de kivették belőle a játékokra tett megjegyzését.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin