Nagyvilág

Pekingpárti politikusok betiltanák a Gay Gamest Hongkongban

Novemberben rendezi Hongkong Ázsia első Gay Games játékát, ám a város konzervatív politikusai máris kampányt indítottak az elgáncsolásáért – írja a The News Lens.

Junius Ho, Hongkong leghangosabb LMBTQ-ellenes politikusa petíciót indított azért, hogy a különleges igazgatású terület hatóságai betiltsák a sport- és kulturális eseményt. Ho szerint a Gay Games “aláássa a hagyományos kínai értékeket” és “veszélyes ideológiát” közvetít.

“Úgy véljük, hogy a hongkongi kormánynak nem kellene bátorítania és támogatnia a Gay Gamest. Ez az LMBTQ+ mozgalom, illetve az azonos nemű házasság legalizálásának támogatásaként értelmezhető. Ez az egészségtelen irányzat világszerte elterjedt, több mint 30 nyugati országban, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát ennek a káros ideológiának köszönhetően. Ez etikai és társadalmi problémákat váltott ki, és felforgatta a hagyományos családi értékeket…” – írja Ho a petíciójában, amelyet számos konzervatív csoport Facebook-oldalán megosztottak.

Ho szerint a Gay Games nemzetbiztonsági kockázatot jelent, “elpusztítja” Hongkongot és “bomlasztja a kínai nép hagyományait és etikai értékrendjét”. Ha megrendezik, akkor kútba fog esni a “Kínai Nemzet Nagy Újjáélesztése”. Ezért arra kéri a kormányt, hogy akadályozza meg a játékok megrendezését.

A politikus mintegy 120 ezer aláírást vár az április 20-án indított petícióra.

A hongkongi kormány mindezidáig nem reagált a kezdeményezésre, a Gay Games szervezői pedig nem hajlandóak politikai témában nyilatkozni. A rendezvényt kezdetektől turista-csalogatóként igyekeznek reklámozni, mellyel Hongkong gazdaságát lehet támogatni, és nem kívánnak politikai csatározásba bonyolódni a konzervatívokkal.

A veszély valós

Nem csupán az általánosan LMBTQ-ellenes kínai pártpolitika miatt kerülhet veszélybe a játékok megrendezése. Hongkongban az utóbbi időben egyre több gyülekezést tiltanak meg a hatóságok, arra hivatkozva, hogy “potenciálisan veszélyes csoportok” átvehetik az irányítást a rendezvény felett.

Idén például a nemzetközi nőnapra és május 1-jére tervezett felvonulásokat is megtiltották, más rendezvények esetében pedig 100 főben maximalizálták a résztvevők számát. Azt is előírták, hogy senki nem viselhet arcot eltakaró maszkot vagy erős sminket, és csak a kordonon belül mozoghatnak.

Amennyiben a hongkongi kormány leveszi a kezét az eseményről – ha nem is tiltják be -, a játékok szervezőinek valószínűleg meg kell majd felelniük az újonnan hozott biztonsági előírásoknak, ami ronthatja majd a résztvevők élményét is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb