Nagyvilág

Három év börtönre ítélték az üzbég bloggert, aki kiállt az LMBTQ közösség jogaiért

Egy taskenti bíróság péntek este a kiszabható maximumra, három év börtönbüntetésre ítélte rágalmazásért Miraziz Bazarovot. Az ismert üzbég blogger bűne, hogy nyilvánosan bírálta az oktatási rendszert, és hogy követelte a homoszexualitás dekriminalizálását.

A blogger ellen azután emeltek vádat még tavaly, hogy három férfi baseball ütővel összeverte a saját háza előtt. A szemtanúk szerint legalább három percen át ütötték folyamatosan, és korábban hiába jelezte a rendőrségen, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott, a támadás után mégis őt hibáztatták a hatóságok. Az üzbég kormánypárti médiában Bazarov régóta ellenségnek számít, az elnököt támogató bloggerektől több száz fenyegetést kapott, egyikük a lakcímét is megosztotta követőinek azzal a felszólítással, hogy öljék meg a férfit, majd éppen ezek a kormánypárti bloggerek fordultak a rendőrséghez azzal, hogy Bazarov rágalmazza őket.

A Bazarov elleni támadás előtt pár órával egy közel száz fős erőszakos csoport miatt le kellett mondani a taskenti anime és k-pop rajongók szokásos taskenti rendezvényét is, az üzbég kormánypárti médiában ugyanis a japán és koreai szórakoztatóipar rajongóit melegeknek tartják. A rendőrség ezért is Bazarovot hibáztatta, amiért az anime és k-pop rendezvénnyel “a homoszexualitást propagálta”.

Ahogy arról az Eurasianet beszámol, Bazarov támadóit soha nem azonosították. Súlyos sérülésekkel egy hónapig ápolták kórházban, és amikor kiengedték, azonnal házi őrizetbe helyezték. A január 20-án kezdődött kétnapos tárgyalást a hatóságok sajtónyilvánosnak hazudták, majd az első napon a bíró úgy döntött, hogy az újságíróknak – és csakis az újságíróknak – negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, hogy jelen lehessenek.

„Ez a bíróság elfogult, a hatalom akaratát teljesítíti” – mondta erről Bazarov ügyvédje, Szergej Mayorov a bíróság épülete közelében összegyűlt újságíróknak az ítélet kihirdetése után. Mivel Bazarov a tárgyalás előtti időszakot már házi őrizetben töltötte, így nem a teljes börtönbüntetést kell letöltenie, de a védelem csak a hétvége után láthatja az ítélet teljes szövegét.

Bazarov ügyét jelentős nemzetközi figyelem kísérte, mert Üzbegisztán gyengén teljesít a sajtószabadság kérdésében, és mert az állam által jóváhagyott gyűlölethadjárat folyik az LMBTQ közösséggel szemben. Helyi beszámolók szerint szabályos hajtóvadászat zajlik, sokakat pénzzel zsarolnak azért, hogy ne adják ki például az illető munkahelyén, hogy valójában a saját neméhez vonzódik.

A hatályos jogszabályok szerint az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat akár három év börtönnel is büntethető. A régóta óta csúcsra járatott állami homofóbia miatt már a külföldi diplomaták is aggodalmuknak adtak hangot – tavaly például az Egyesült Államok üzbegisztáni nagykövete is felszólította a kormányt, hogy érdemben vizsgálja ki a Bazarov elleni brutális támadást.

 

 

Nem a melegek verése, hanem a megvédése lesz bűncselekmény Üzbegisztánban

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin