Nagyvilág

Nem a melegek verése, hanem a megvédése lesz bűncselekmény Üzbegisztánban

Savkat Mirzijojev (középen) / fotó: Facebook

 

Üzbegisztán számos ponton módosítani tervezi a büntető törvénykönyvét, és amíg tartalmaz előremutató változtatásokat, több ponton visszalépést várható. A szólásszabadság, a nők védelme, vagy épp az LMBTQ-jogok területén romlani fog a helyzet.

A közép-ázsiai országban jelenleg három évnyi börtönbüntetést szabhatnak ki a beleegyezésen alapuló azonos nemű kapcsolatok miatt. A törvénytervezet nem csak ezt hagyná érvényben, de megtiltaná még azt is, hogy bárki kritikát fogalmazzon meg a börtönbüntetéssel kapcsolatban. A törvény mindezek mellett azt is tartalmazná, hogy az azonos nemű szexuális kapcsolat “a család, a gyermekek és az erkölcs elleni” bűncselekmény.

Pedig épp a napokban borzolta a kedélyeket, hogy baseball ütőkkel brutálisan összevertek egy bloggert “az LMBTQ-ideológia propagálása” miatt. Miraziz Bazarov bűne az volt, hogy felszólalt a büntetőjogi szankciók felszámolásáért. Ha ez nem lett volna elég, ő volt az egyik szervezője a taskenti anime és k-pop rajongók rendezvényének, márpedig az üzbég kormánypárti médiában a japán és a koreai szórakoztatóipar rajongóit melegeknek tartják.

A tervezett módosításokon túl “a társadalommal, az állammal, az állami szimbólumokkal szemben tiszteletlenség” is tilos lesz, ahogy a tiltakozásokra való bármilyen felhívás is, számol be az üzbég helyzetről a Human Rights Watch jelentése. Ezzel egyidőben az újraválasztására készülő Savkat Mirzijojev elnöknek az interneten (közösségi médiában és blogokon) való “megsértése és rágalmalzása” is büntethetővé válik. Jogvédő szervezetek szerint ez a gumiszabály, amely nem definiálja, mi is számít majd sértésnek, a további elnökjelöltekkel szembeni leszámolásokra ad majd lehetőséget.

 

 

Fiúcsapatok futószalagon

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin