Nagyvilág

Egyre drámaibb az üzbegisztani queer közösség helyzete

Egy új jelentés szerint az üzbegisztáni LMBTQ közösséget a fenyegetések újabb hulláma veszélyezteti. Sokan üldöztetéssel, szabadságvesztéssel, testi és szexuális erőszakkal, valamint az emberi jogok brutális megsértésével néznek szembe.

Harminchat queer embert ítéltek el 2021-ben az üzbég büntető törvénykönyv 120. cikke alapján, amely a homoszexualitást kriminalizálja a mohamedán többségű országban – állapította meg a Nemzetközi Partnerség az Emberi Jogokért, az Association for Human Rights in Central Asia (AHRCA) és az Eurázsiai Koalíció az Egészségért, Jogokért, Nemi és Szexuális Sokszínűségért (ECOM) új jelentése. Közülük huszonöten börtönbe kerültek.

A rendőrség kulcsszerepet játszik a queer emberek üldözésében, pénzt követel azért cserébe, hogy coming outoltassák az embereket a rokonoknak. Emellett rendszeresen megkínozzák és megalázzák őket.

Egy fiatalember elmesélte egy fogvatartási központban szerzett tapasztalatait, és azt mondta: „Bilincsek segítségével a plafonra függesztettek, súlyosan megvertek, és megpróbáltak megerőszakolni egy gumibottal. Soha életemben nem vertek és félemlítettek meg így. Meg akartam halni, hogy megszabaduljak a szenvedéstől„.

A rendőrség azt mondta neki, hogy fizessen 2000 dollárt, különben a 120. cikkely értelmében börtönbüntetésre számíthat. A férfi kifizette az összeget rendőröknek, és szabadon engedték.

A jelentésben egy meleg férfi az LMBTQ közösséggel kapcsolatos általános üzbég társadalmi hozzáállást fejtette ki: „Olyan, mintha egy másik bolygón élnénk, ahol normális dolog gyűlölni, bebörtönözni, diszkriminálni és megölni embereket pusztán azért, amilyennek születtek„.

Üzbegisztán az egyetlen volt szovjet tagállam, amely még mindig nem törölte el a szovjet időkből származó LMBTQ-ellenes törvényeit.

A jelentés azt is megállapította, hogy a rendőrség a HIV-központokból származó információkat használja fel az emberek felkutatására, hogy kihasználja és pénzt zsaroljon ki tőlük.

Jelenleg a 120. cikkely értelmében az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Üzbegisztán jelenleg új büntető törvénykönyvet készít, de a Human Rights Watch (HRW) szerint a törvény a 120. cikket változtatás nélkül ültetné át egy új cikkbe. A politikusok java tiltakozik bármilyen jogszabály-változtatás ellen.

2021-ben Aliser Kadirov, az üzbég Nemzeti Újjászületés párt vezetője még azt is javasolta, hogy azonosítsák az országban élő LMBTQ-embereket, és vegyék el az állampolgárságukat, hogy más országok menedéket nyújthassanak nekik.

Amikor ezt a javaslatot a közösségi oldalakon közzétettem, legalább 100 LMBTQ ember lépett velem kapcsolatba, és egyetértett azzal, amit mondtam” – mondta Kadirov.

 

Három év börtönre ítélték az üzbég bloggert, aki kiállt az LMBTQ közösség jogaiért

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin