Nagyvilág

Baseball ütővel verték az üzbég bloggert, a rendőrség az áldozatot okolja

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miraziz Bazarov (@m_bazarov) által megosztott bejegyzés

 

Üzbegisztán fővárosában, Taskentben három férfi baseball ütővel verte össze az ismert bloggert, Miraziz Bazarovot. Március 28-án a saját háza előtt érte a támadás, a szemtanúk szerint legalább három percent át ütötték folyamatosan. Hiába jelezte az elmúlt hetekben többször a rendőrségen, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott, a támadás után mégis őt hibáztatják a hatóságok.

A 29 éves Bazarov többször kiállt amellett, hogy az országnak el kellene törölnie a beleegyezésen alapuló azonos nemű kapcsolatok büntethetőségét, amiért ma akár 3 éves börtönbüntetés is kiszabható. Ahogy a Humen Rights Watch beszámol róla, a kormánypárti médiában Bazarov régóta ellenségnek számít, a Savkat Mirzijojev elnököt támogató bloggerektől több száz fenyegetést kapott, akik a lakcímét is megosztották.

A Bazarov elleni támadás előtt pár órával egy közel száz fős erőszakos csoport miatt le kellett mondani a taskenti anime és k-pop rajongók szokásos taskenti rendezvényét is, az üzbég kormánypárti médiában ugyanis a japán és koreai szórakoztatóipar rajongóit melegeknek tartják. Bazarov, aki a rendezvény egyik szervezője, a támadás előtt az alábbiakat posztolta:

“Támadások célpontja vagyok, mert állítólag az LMBTQ-ideológiát propagálom, pedig mindössze annyit teszek, hogy felszólalok a büntetőjogi szankciók felszámolásáért. Hiszem, hogy ez az emberek magánügye.”

 

Nem sokkal később verték össze ismeretlenek. Bazarovot agyrázkódással, csonttörésekkel és belső zúzódásokkal szállították kórházba, és a Szabad Európa Rádió üzbég nyelvű kiadása úgy tudja, állapota olyan súlyos, hogy időközben egy másik kórházba kellett átszállítani, és agyműtétre is szüksége lehet.

A rendőrség közleményében Bazarovot hibáztatja a történtek miatt, amiért az anime és k-pop rendezvénnyel “a homoszexualitást propagálta”. A hatóságok annyit hajlandóak voltak elismerni, hogy a rajongókra támadó tömeg némi “zavart” okozott.

 

 

A támadás utáni napokban az üzbég parlamentben több képviselő is kikelt az LMBTQ-közösség ellen. Az évek óta csúcsra járatott állami homofóbia miatt már a taskenti diplomaták is aggodalmuknak adtak hangot. Daniel Rosenblum, az Egyesült Államok üzbegisztáni nagykövetet felszólította a kormányt, hogy vizsgálja ki a Bazarov elleni támadást.

 

 

 

A K-pop az LMBTQ “életstílust” hirdeti egy prédikátor szerint

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin