Utazás

Harnessben feszítő macsók, hatalmas koncertek és többezres felvonulás

Idén a máltai tengerparton vár minket a EuroPride.

fotók: Visit Malta / Dragana Rankovic

 

Koncertekkel, bulikkal és különböző kulturális programokkal vár idén is a EuroPride. A tavalyi évben Szerbiában megrendezett esemény idén tőlünk kicsit távolabbi vizekre evez, pontosabban a máltai tengerpartra, a szigetország fővárosába, Vallettába. A nemzetközi rendezvény tíznapos ünnepségként hozza össze a világ, de legalábbis az európai kontintens LMBTQ-közösségét, hogy annak tagjai önfeledten ünnepeljék identitás-szabadságukat.

„Egyenlőség a szívünkből” – ezzel a szlogennel nyitja meg kapuit szeptember 7-én az identitást és a sokféleséget ünneplő EuroPride, amelynek történetében először ad otthont az UNESCO világörökségi helyszínként számontartott Valletta. A szigeten a szervezők a résztvevőket több mint negyven programmal várják, köztük a kihagyhatatlan felvonulással és egy hatalmas zárókoncerttel.

Bár valóban a zárókoncert jelenti a legnagyobb bulit, a megnyitó is legalább annyira emlékezetes lesz, akárcsak a másnap színpadra vitt Queerlesque, a burlesque, vagy magyarosan burleszk queer változata. Szeptember 9-én szombaton egy kisebb felvonulást tartanak a Gozo Pride szervezésében, majd egy koncert, végül szintén egy queerlesque előadás várja a nagyérdeműt. Számos hasonló előadás és koncert mellett a kiemelt programok közé tartozik továbbá az úgynevezett Glitterball, a karaoke-gyanús Open Mic Night, a Polyester Princess Theatre Performance, a Coco’s Cabaret című kabaré előadás, a két alkalommal megtartott emberi jogi konferencia, az állandó fotó-, pride-, valamint a szexualitásról és orientációról tartott kiállítások, a filmestek, illetve az utolsó előtti napon rendezett EuroPride felvonulás, végül pedig a finálé, a Pride Around the Harbour.

 

 

A tíznapos rendezvényen, amely – ahogy az a szlogenből is kitűnik – a feltétlen elfogadás jegyében telik, egyaránt várják az LMBTQ-közösség tagjait, valamint azok barátait, családtagjait, szimpatizánsait. A baráti hangulatban zajló esemény természetesen az ismerkedésre is remek lehetőség, hiszen az elmúlt években készült fotókból kitűnik, hogy szexi srácokból sosincs hiány – egy forró nyári románcra pedig nem is lehetne jobb helyszín, mint Málta, ahol 2017-ben legalizálták az azonos neműek házasságát. Az ország egyenlőség melletti kiállását jelzi az is, hogy Málta kormánya, a Reformokért és Egyenlőségért felelős Parlamenti Titkárság teljes vállszélességgel támogatja a EuroPridet-ot, amelynek szervezői is nagy harcosok hírében állnak, ha az esélyegyenlőségről és egyenjogúságról van szó.

A 2015-ben alapult Allied Rainbow Communities önkéntes szervezet minden évben vezető szerepet vállal az éves pride hétben, amely 2016 óta rohamosan növekszik. Mi több, a szervezet üzemelteti a GayMalta weboldalt, amelyen minden, a szigetországot érintő LMBTQ-hír, információ és esemény megtalálható. A rendezvények szervezése terén sem zöldfülű a csapat, ugyanis rendszeresen tartanak eseményeket a klubélet alternatívájaként a közösség érdekében, valamint együttműködnek más önkéntes szervezetekkel. Nem titkolt céljuk, hogy Máltát nemcsak csalogató desztinációvá, de vonzó lakhellyé is tegyék az LMBTQ-közösséghez tartozók számára.

Harmincegy éve töretlen siker

Az LMBTQ-közösséget ünneplő első EuroPride-ot 1992-ben tartották Londonban, azóta minden évben megrendezik más és más európai országban. Általános célja, hogy előmozdítsa az queer közösség jogait, valamint megismertesse a közvéleménnyel a szubkultúrához tartozó emberek helyzetét és életmódját. A politikai aktivizmuson túl ugyanúgy szól a szórakozásról, ennek megfelelően számos programot és tevékenységet kínál, köztük a legnagyobb érdeklődés övezte felvonulást, különböző koncerteket, filmesteket, sporteseményeket, kiállításokat, egyéb kulturális programokat és konferenciákat, amelyek célja az LMBTQ-közösség bemutatása, ezzel szintén a széles körű elfogadás előmozdítása.
 

És hogy képet kapjunk arról, milyen is egy pride Máltán, íme pár kép a tavalyi felvonulásról:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin