Utazás

Kultúrsokk és gigaparti – Rohamléptekkel közeledik a EuroPride

fotók: Visit Malta / Dragana Rankovic

 

Az ország, ahol több mint 300 napon át süt a Nap. Málta nemcsak a legfényesebb, de a legelfogadóbb nemzet is Európában, nem véletlen, hogy az idei évben a szigetországot választották a EuroPride helyszínéül. Az összesen 10 napos rendezvény szeptember 7. és 17. között várja az érdeklődőket.

Koncertekkel, bulikkal és különböző kulturális programokkal vár idén is a EuroPride. A gigantikus méretű LMBTQ eseménynek idén a máltai főváros, az UNESCO világörökségi helyszínként számontartott Valletta ad otthont, a rendezvény központja a Triton kút környékén kialakított EuroPride Falu lesz. A területen kap helyet a nagyszínpad, amelyet jobbnál jobb előadók szántanak fel minden este, köztük Christina Aguilera a EuroPride felvonulás napján, szeptember 16-án. A faluban ezen kívül számos bár, NGO-standok, pihenősarkok és játszó területek várják a bulizókat, akik több mint 40 programon vehetnek részt a rendezvény ideje alatt.

Aki a művészet szerelmese, az számos kiállító- és előadótérben csodálhatja meg számos LMBTQ művész alkotását, a tárlatokon kívül pedig burleszkek, színházi, prózai-, verses- és táncelőadások színesítik a kínálatot. A FORA Emberjogi Konferencia és Közösségi Beszélgetések során emberi jogi, munkahelyi és vallási párbeszédeket érintő kérdéseket vitathatnak meg a résztvevők. Bár a tíz nap során számos partin lehetőség lesz csápolni, érdemes lesz pihenni is, ugyanis összesen három felvonuláson vehetünk részt az eseménysorozatok ideje alatt. Az első a Gozo Pride felvonulása lesz rögtön szeptember 9-én szombaton, majd az utolsó két napon, szeptember 16-án a EuroPride, szeptember 17-én pedig a Grand Harbour felvonuláson lengethetjük a szivárványszínű zászlót. A három közül várhatóan a 16-i szól majd a legnagyobbat, a végén ugyanis a már említett világhírű énekesnő, Christina Aguilera ad nagykoncertet.

 

„Egyenlőség a szívünkből”

Az idei EuroPride szlogenje önmagában is az elfogadást hirdeti, üzenve ezzel minden embernek a világon, hogy a pride nemcsak az LMBTQ közösségé, hanem mindenkié, aki támogatja a sokszínűséget és a diverzitást. A Máltára érkezők számos utazási ügynökségtől kérhetnek segítséget a legjobb repülőjáratok és szálláshelyek megtalálásában, de a szigetországban található főbb érdekességek és látnivalók kapcsán is segítő kezet nyújtanak. Aki Málta kulturális örökségét kifejezetten LMBTQ szempontból szeretné megismerni, annak a Q Travel Malta nyújthatja a legnagyobb segítséget, amelynek magyar tulajdonosa anyanyelven kalauzolja körbe ügyfeleit. További mankót adhat a Gay Guide Malta, a 2016-ban alakult, első és egyetlen LMBTQ+ útikalauz.

Miért épp Málta?

Málta immár hetedik éve az európai ILGA Rainbow lista éllovasa, vagyis jelenleg az LMBTQ közösséggel szembeni legelfogadóbb ország Európában. Kilenc évvel ezelőtt törvényben fogadták el, hogy az együttélés nemre való tekintet nélkül a házassággal azonos jogokkal és kötelezettségekkel járjon, majd 2017-ben legalizálták az azonos neműek házasságát. Időközben az EU első országaként itt tiltották be az “átnevelő” terápiát 2016-ban. Azóta rohamosan növekszik az éves helyi pride héten való részvétel, aminek méltó kiteljesedése lesz az idei EuroPride, várhatóan több százezer résztvevővel.

 

Harmincegy éve töretlen siker

Az LMBTQ-közösséget ünneplő első EuroPride-ot 1992-ben tartották Londonban, azóta minden évben megrendezik más és más európai országban. Általános célja, hogy előmozdítsa az queer közösség jogait, valamint megismertesse a közvéleménnyel a szubkultúrához tartozó emberek helyzetét. A politikai aktivizmuson túl ugyanúgy szól a szórakozásról, ennek megfelelően számos programot kínál, köztük a legnagyobb érdeklődés övezte felvonulást, különböző koncerteket, filmesteket, sporteseményeket, kiállításokat, egyéb kulturális programokat és konferenciákat, amelyek célja az LMBTQ-közösség bemutatása, ezzel szintén a széles körű elfogadás előmozdítása.

Juss el könnyen, fedezz fel mindent!

Máltára kifejezetten könnyű eljutni, ugyanis több közvetlen járat is közlekedik a szigetország és Budapest között. A WizzAir minden héten hétfőn, szerdán és pénteken indít járatot, míg a RyanAir hétfőn, kedden, szerdán, pénteken és szombaton.

Ha valaki úgy dönt, hogy a EuroPride mind a 10 napján részt vesz, érdemes úgy terveznie az ottlétet, hogy nemcsak a szervezett LMBTQ eseményekre látogat el, hanem a sziget szépségeit is felfedezi. A kihagyhatatlan látványosságok közé tartoznak a Mdina és Rabat városa környékén található Dingli-sziklák, a Marsaxlokk halászkikötő és a St. Peter’s Pool festői szépsége, Málta délkeleti partvidékének barlangrendszere, a Blue Grotto, mindezen kívül a történelmi templomépületek, a Paola település közelében található, időszámításunk előtt 3300 és 2500 között épült föld alatti sírtemplom, a Ħal Saflieni-i hipogeum, valamint a képeslapra illő Gozo és Comino aprócska szigete.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin