Nagyvilág

Ezrek vonultak a belgrádi EuroPride-on

EuroPride
A EuroPride résztvevői a menet indulása előtt / Fotó: twitter.com/EuroPride

 

Az eső sem tántoríthatta el a belgrádi EuroPride résztvevőit, hogy végigvonuljanak a város utcáin szombaton. A sok viszontagságot megélt rendezvényt a héten előbb betiltották, majd nemzetközi nyomásra mégis engedélyezték az utolsó pillanatban. A rövidített útvonalon délután 5-kor indult el a menet, miután Ana Brnabić miniszterelnök rendőri védelmet ígért a felvonulóknak.

A menet nagyobb probléma nélkül, sikeresen lezajlott, a felvételek tanúsága szerint a résztvevők remekül érezték magukat. Kisebb összecsapások azonban így is történtek, mert két szélsőjobboldali csoport is megpróbálta megzavarni a felvonulást, volt, ahol tárgyakkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik pajzsaikkal védekeztek. 10 rendőr könnyebben megsérült, 64 embert letartóztattak az ellentüntetők közül.

“Ma 5200 rendőrt rendeltünk ki Belgrád utcáira; két incidensünk volt… és mindkét esetben a rendőrök azonnal reagáltak, megoldották a problémát és gondoskodtak arról, hogy az incidensek ne terjedjenek tovább”mondta Brnabić.

 

EuroPride rendőrök
Rohamrendőrök állják el a vallási szimbólumokat mutogató ellentüntetők útját a pride-on / Fotó: REUTERS/Zorana Jevtic

 

A EuroPride licencével rendelkező European Pride Organisers Association (Európai Pride-szervezők Szövetsége) elnöke, Kristine Garina úgy nyilatkozott, hogy “iszonyúan örül”, hogy a miniszterelnök megtartotta 2019-ben tett ígéretét a EuroPride biztonságos lebonyolításával kapcsolatosan. A menet indulása előtt Garina elmondta, hogy ez a pride valóban történelmet fog írni, és a szervezet 30 éves történetének eddigi legfontosabb eseménye lesz.

Nemzetközi diplomaták és európai politikusok is részt vett a pride-on, többek között Vladimír Bilčík szlovák európai parlamenti képviselő, valamint Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete.

 

@openlynews

Over 60 people were arrested as police clashed with right-wing groups trying to disrupt EuroPride, while several thousands joined the march in #Belgrade to demand LGBTQ+ rights in #Serbia and Europe.

♬ original sound – FrankieJGrande

 

Szerbiában ugyan törvény védi az LMBTQ-embereket a diszkriminációtól, az azonos neműek házasságát azonban nem engedélyezik, és a szélsőjobboldali csoportok, valamint az ortodox vallásúak ellenállása miatt az LMBTQ-közösségek helyzete nem egyszerű az országban. Szerbia szeretne az Európai Unió tagjává válni, ehhez azonban az emberi jogok és a kisebbségi jogok terén sokat kell fejlődnie.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb