Hírek

Győztek a vallásos cukrászok: nem kell meleg tortát sütniük

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága úgy ítélte meg, nem történt diszkrimináció, amikor egy észak-ír cukrászda elutasította egy LMBTQ aktivista rendelését.

Az észak-ír Newtownabbey városában található Ashers Bakery vallásos tulajdonosai, Daniel és Amy McArtur korábban már két bírósági pert is elvesztettek az üggyel kapcsolatban. Az ítéletekbe azonban nem törődtek bele, és két évvel ezelőtt közölték, akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is készek elmenni.

A már négy éve húzódó ügy akkor indult, amikor az LMBTQ aktivista Gareth Lee a Szezám utca két szereplőjével, (a műsor készítője szerint egy párt alkotó) Bert és Ernie képmásával díszített tortát szeretett volna rendelni. A cukrász házaspár szerint azonban a torta a homoszexualitást reklámozta, és bűnt követtek volna el, ha elkészítik.

 

 

A legfelsőbb bíróság vezetője, Lady Hale a The Guardian tudósítása szerint a mostani ítélet indoklásában kijelentette, hogy a cukrászok az üzenetet utasították el, nem a vevőt.

„Mélyen megalázó és az emberi méltóságot sérti, ha valaki kiszolgálását megtagadják bőrszíne, neme, egészségi állapota, szexuális orientációja, vagy bármilyen egyéb, védett személyes tulajdonsága miatt. De jelen esetben nem ez történt.”

Az egyenlő házasságot támogató tortával kapcsolatban a szigetország bírósága megjegyezte, hogy a konkrét torta elkészítését a cukrászok bárki számára megtagadták volna, legyen bármilyen az orientációja, így érvelésük szerint nem valósult meg a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció.

 

A cukrászda tulajdonosai, Daniel és Amy McArtur a bíróság épülete előtt az ítélet kihirdetését követően / Fotó: Victoria Jones/PA

 

A bíróság hozzátette, ha történt is diszkrimináció, az politikai véleményen alapulhat, márpedig az emberi jogok európai egyezménye alapján senki sem kötelezhető olyan vélemény kinyilvánítására, amivel ő maga nem ért egyet.

A cukrászda pere azért különösen fontos Észak-Írország LMBTQ közössége számára, mert az Egyesült Királyságban egyedül itt nincs lehetőség az azonos nemű párok házasságára. A kormányon lévő Demokratikus Unionista Párt (DUP), amely alapításától fogva erősen kötődik a protestáns egyházhoz, eddig is minden lehetséges módon akadályozta a házassági egyenlőséget. A párt vezetője, Arlene Foster a Twitteren máris elégedettségének adott hangot, amiért a vallásos cukrászok megnyerték ezt a szimbolikus ügyet.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin