Hírek

A vallásos cukrászok a bíróságig is elmennek, de nem sütnek meleg tortát

Az észak-ír Newtownabbey városában található Ashers Bakery vallásos tulajdonosai bejelentették, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is készek elmenni.

ashers-bakery
Amy és Daniel McArtur

Daniel és Amy McArturt már két bírósági pert is elvesztett, miután vallásukra hivatkozva megtagadták egy vásárlójuk kiszolgálását. A vásárló  Gareth Lee melegjogi aktivista volt, aki a házassági egyenlőséget támogató tortát szeretett volna rendelni tőlük, a Szezám utca két szereplőjével, Bert és Ernie képmásával díszítve.

ashers-bakery2

Az észak-ír Egyenlő Bánásmód Hatósága először elmarasztalta a a cukrászdát, és miután nem voltak hajlandók megegyezni az elutasított vevővel, ügyük a bíróságra került.

A cukrász házaspár szerint a torta a homoszexualitást reklámozta, és bűnt követtek volna el, ha elkészítik. A bíróság most ismételten kimondta, hogy vállalkozóként kötelesek kiszolgálni a vevőket akkor is, ha az ellenkezik vallási meggyőződésükkel. A házaspár erre reagálva kijelentette, hogy nem tettek semmi rosszat, és készek elmenni Strasbourgig.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárását ugyanakkor elítélte az észak-ír miniszterelnök. Az ultrakonzervatív Demokratikus Unionista Párt képviseletében első alkalommal vezeti nő az észak-ír kormányt Arlene Foster személyében. Foster szerint a hatóság nem biztosítja a keresztény közösségek részére az egyenlő bánásmódot.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin