Nagyvilág

Hátfájás volt a panasza, az orvos szerint biztosan nemi beteg, hiszen meleg

A kanadai Drake Jensen és Michael Morin 17 éve házasok, és január közepén először keresték fel a háziorvosukat a Maniwaki nevű kisvárosban. Itt azonban megrázó élményben volt részük, amikor a helyi orvos minden vizsgálat nélkül Jensen hátfájását arra fogta, hogy biztosan nemi beteg, hiszen meleg.

A CTV News által nem nevesített orvos átnézte a kórlapjaikat, és amikor meglátta, hogy Morin korábban leszedetett magáról egy érzékeny területen lévő bőrkinövést, kijelentette, hogy akkor az egy nemi szervi szemölcs (Condyloma) volt, és a férfi ezek szerint HPV-fertőzött.

Morinnál azonban soha nem diagnosztizáltak nemi szervi szemölcsöt, de ez az orvost nem zavarta, és nem is vizsgálta meg a férfit, hogy ilyen kijelentést tehessen. Amikor pedig Jensen közölte, hogy igazából azért jöttek, mert már egy évtizede olyan krónikus hátfájás gyötri, ami kisugárzik az ülőcsontjába is, az orvos azt mondta: „Ó, égető fájdalom a végbelében.” Ezután Morinra nézve kijelentette, hogy mivel neki nemi szervi szemölcse van, a szexuális együttlét során bizonyára megfertőzte a férjét HPV-vel, akinek így nem is igazi hátfájása van, hanem egy nemi betegsége.

Jensen és Morin azt mondják, sokkolták őket ezek a bármiféle vizsgálat nélkül tett megjegyzések, és állítják, hamisak az orvos állításai. Mindkettejüket felzaklatta a találkozás az ilyen típusú előítéletekkel és úgy érzik, méltóságukban sértette meg őket az orvos. A „vizsgálatot” ezen a ponton megszakították, és úgy vélik, az orvos egyszerűen meg akart szabadulni tőlük. „Nem akart minket betegként. Mindketten így érezzük” – mondta Jensen.

„Létezik egy félelem, hogy diszkriminációt élnek át, és nem bánnak velük tisztelettel. Ez megakadályozza, hogy az LMBTQ emberek megkapják a szükséges segítséget” – magyarázza Olivia Baker, a Fondation Émergence programvezetője. „Előfordulhat, hogy [a páciensek] halogatják a beavatkozásokat, és vonakodnak felfedni a szexuális irányultságukat és a nemi identitásukat, holott fontos lenne, hogy az egészségügyi szakemberek ezt tudják.”

Baker szerint a korábbi rossz orvosi tapasztalatok akár életveszélyes helyzetekhez is vezethetnek. „Az LMBTQ-fóbia sokféle módon rombolja az LMBTQ emberek életét. Az agresszióra, a gyilkosságokra és a kriminalizálásra gondolunk, mint nagyon nyilvánvaló okokra, de az is ilyen, ha nem kapják meg a szükséges orvosi segítséget, mert ez szintén negatív hatással lehet az LMBTQ emberek életére”.

„Most, 2024-ben találkozni mindezzel egy hippokratészi esküvel rendelkező egészségügyi szakember részéről, egyszerűen észbontó. Ami azon a napon történt abban a rendelőben, az mindkettőnket elképesztően megdöbbentett” – mondta Jensen. A történtek után hivatalos panaszt nyújtottak be Morinnal a québeci egészségügyi felügyelethez. Patricia Rhéaume, a CISSS de l’Outaouais munkatársa az incidenssel kapcsolatos kérdésre hangsúlyozta: „Az orvosoknak az egyén életének, méltóságának és szabadságának tiszteletben tartásával kell gyakorolniuk a hivatásukat”. Mindazonáltal elismeri, hogy „a szexuális és nemi sokszínűség sok tekintetben továbbra is félreértett az orvosi területen”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin