Nagyvilág

Graznak is van már szivárványos zebrája

Helyi önkormányzati képviselők pózolnak egy drag queen társaságában a zebrán / fotó: Facebook, Elke Kahr

 

Mostantól Ausztria második legnagyobb városának is van szivárványos zebrája: másfél héttel a grazi pride felvonulás után adták át a színes gyalogátkelőt, ami a város egyik szimbólumához, a kortárs művészeti múzeumhoz vezet.

Az erről szóló javaslatot a városi önkormányzat zöldpárti képviselője, Gerald Kuhn nyújtotta be. Véleménye szerint a közvetlenül a Kunsthaus előtt található zebra nagyon fontos jelzés a queer láthatóság szempontjából. Megvalósulása után a helyi önkormányzati képviselők közül páran örömmel pózoltak a gyalogátkelőhelyen egy drag queen társaságában, egy internetes felmérés szerint pedig a graziak kétharmadának tetszik a színes zebra.

Persze, nem mindenki lelkes, a kormánykoalíció vezető ereje, az Osztrák Néppárt helyi képviselői nem is kívánták kommentálni a szivárványzebrát a Kleine Zeitung érdeklődésére, míg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt helyi vezetője, Armin Sippel azon háborgott, hogy a „kommunista” zöldeknek erre bezzeg van eszük, ahelyett hogy az osztrák nemzeti színekből csináltak volna színes zebrát.

 

 

Ausztria első szivárványos gyalogátkelőjét a 2019-es EuroPride alkalmából festették fel a bécsi Ringstraßén. Azóta egész Ausztriában elterjedt: Innsbruckban, Villachban és Linzben is vannak már ilyen zebrák, Bécsben pedig több kerületben is – sőt, az ország leghosszabb szivárványzebrája is itt található, de már a transz zászló színeivel is készült a fővárosban.

Annak érdekében, hogy a színes zebrák megfeleljenek a helyi közúti közlekedési szabályoknak, Ausztriában a fehér csíkok nem lehetnek színezettek, csak a köztük lévő sávok.

Az első szivárványos gyalogátkelőt egyébként 2012-ben egy művész, Martin Duvander kezdeményezte West Hollywoodban a helyi pride alkalmából. A következő évben Tel-Aviv és Sydney is követte a példát, azóta pedig világszerte számtalan városban elterjedtek, például Londonban, Hamburgban és Párizsban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin