Kultúra

Meleg katonákról szóló film esélyes az Osztrák Filmdíjra

 

A rendező és forgatókönyvíró David Wagner 2014-ben egy osztrák napilapban találkozott egy katona, Charles Eismayer történetével, aki a laktanya udvarán kérte meg férfi párja kezét. Ebből a hírből kiindulva kezdett dolgozni filmtervén, amihez végül az eredeti hír szereplőivel is készített interjúkat. A valós eseményeket is tartalmazó filmjét 2022-ben mutatták be a Velencei Filmfesztiválon, ahol a nemzetközi kritikusok díját nyerte el az Eismayer című dráma.

A film főhőse, Eismayer törzsőrmester az osztrák fegyveres erők legkeményebb kiképzőtisztje. A nős, családos férfi gondosan titkolja, hogy meleg, de amikor beleszeret egy újoncba, alapjaiban rendül meg gondosan felépített heteronormatív élete. Egy olyan ember számára, mint Eismayer, egy meleg kapcsolat nem egyeztethető össze azzal a hagyományos felfogással, hogy milyennek is kell lennie egy katonának.

Az Eismayer a helyi filmakadémia által kiosztott Osztrák Filmdíjra is esélyes, erről számol be a Vol hírportál. Wagner alkotását hét kategóriában is jelölték – a közbeszédben Austro-Oscarnak is nevezett díjra csak a Sisi életéből merítő Fűző (Corsage) című film kapott több jelölést, szám szerint nyolcat.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin