Hírek

Garanciákat kapnak az angol szövetségtől az előbújó meleg focisták

Gary Neville és Paul Scholes ikonikus csókja a pályán – mindketten heterók, és nagyon örültek épp a győzelemnek

 

A coming outot fontolgató meleg focistákat teljes támogatásáról biztosította a Professzionális Labdarúgók Szervezete ( Professional Footballers’ Association, PFA). A szervezet biztosítékokat adott arra, hogy előbújás esetén a támogatáson túl tanácsadói segítséget is nyújtanak, erről Amal Fashnau beszélt a The Sun-nak:

„Nagyszerű volt hallani, mennyire elkötelezett a PFA abban, hogy véget érjen a homofóbia a játékban. Segíteni akarnak a focinak ezt az elhallgatott szégyenfoltját lezárni.”

A 31 éves nő nem véletlenül viseli szívén a fociban tapasztalható homofóbia kérdését. A nagybátyja a tragikus sorsú Justin Fashanu, aki a brit fociban először coming outolt 1990-ben egy nagy csapat játékosaként. Az évekig tartó homofób támadásokba, és a bulvársajtó folyamatos zaklatásába belefáradva végül 1998-ban önkezével vetett véget az életének.

Amal hét meleg focistával, köztük a Premier League két sztárjával áll kapcsolatban. Mindannyian a focidrukkerek reakciójától tartva nem állnak készen a nyilvános coming outra. Ahogy a homofóbia-ellenes aktivista elmondta, most senki sem akar az első lenni.

„Csapdába esve és megszégyenülve érzik magukat. Úgy gondolják, a társadalom nem fogadná el őket, ezért inkább titokban élik az életüket.”

Justin Fashanu volt az első fekete játékos, akinek az értéke meghaladta az egymillió fontot. Az ő sorsát ismerve a PFA meg akarja előzni, hogy bármelyik játékos újra hozzá hasonló helyzetbe kerüljön, ezért is keresték meg Amalt, hogy dolgozzanak együtt. Az egykori focistát nem csak a drukkerek, de a saját családja se fogadta el, akik pénzzel akarták visszatartani a coming outtól. Unokahúga most a PFA után a FIFA vezetésével is le akar ülni tárgyalni a fociban tapasztalható homofóbiáról.

 

 

Évek óta visszatérő téma az Egyesült Királyságban a meleg focisták kérdése, de nem történik igazi előrelépés. 2017-ben még arról szóltak a hírek, hogy húsz meleg játékos egyszerre coming outolna, hogy ezzel törjék meg a focidrukkerek homofóbiáját.

 

 

A Real Madrid középpályása szerint nem jó ötlet a focisták coming outja

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin