Itthon

HIV-aktivista nagymamát is jelöltek az idei Szabad-díjra

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2019 óta minden évben megkeresi és a Szabad-díjat adja azoknak a hétköznapi hősöknek – embereknek és közösségeknek –, akik a saját környezetükben a legtöbbet tették és teszik azért, hogy Magyarország igazságosabb és élhetőbb hely legyen.

2023-ban a nyolc jelölt közül a Szabad-díjat a TASZ szakmai zsűrije (Horváth Dorka – a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia – a TASZ stratégiai igazgatója, Marge – dalszerző-énekes, Miklósi Gábor – újságíró/444.hu, Molnár Áron (NoÁr) – színész és Nyáry Luca író, a WMN újságírója) ítéli oda.

A közönségdíj nyertesére és a legszabadabb fiatalra szeptember 17-éig bárki szavazhat a 444.hu híroldalnak a jelölteket bemutató cikke végén, a szavazódobozban. A díjátadó, ahol az összes jelölt felszólal, szeptember 20-án, a terézvárosi 6Szín Teátrumban (Jókai utca 6) lesz 19 órakor. Jegyeket itt lehet vásárolni. A korábbi évek díjazottjait itt lehet megtalálni.

A jelöltek között ott van Liebermann Márta is, aki több mint 20 éve páciensaktivista, a 2020-ban megalakult Retropajzs Egyesület alapítója és vezetőségi tagja. Mártát 23 évvel ezelőtt diagnosztizáltak HIV-vel. Amikor megtudta, sok érintetthez hasonlóan ő is úgy érezte, hogy a diagnózissal vége az életének. A sorstársaitól sok segítséget kapott, és erőt merített ahhoz, hogy ő is elkezdjen küzdeni azért, hogy a HIV ne egy stigma legyen, és az emberek elfogadással és ne félelemmel forduljanak az érintettekhez – olvasható a jelölti bemutatásában. Márta pedagógus, és talán ennek is köszönhető, hogy az edukációt és az érzékenyítést tartja a legfontosabbnak aktivista tevékenysége során. „A HIV esetében a lélek gyógyulása a legfontosabb. Azzal tudok hatni az emberekre, ha beszélgetek velük. Segítem az érintetteket, és érzékenyítem, az elfogadás felé terelem azokat, akik előítélettel állnak a betegséghez.

 

Fotó: TASZ

 

Márta nagyon fontosnak tartja, hogy a HIV ne legyen tabutéma, sem az egészségügyben, sem az iskolákban, sem a szélesebb társadalomban. Évek során azt tapasztalta, hogy az érzékenyítéssel a legjobb eredményt az iskolákban tudja elérni, ugyanis a diákok a legfogékonyabbak rá. Sajnos ezt árnyalja, hogy a közoktatásban nagy problémát jelent a szexuális edukáció hiánya és az is, hogy egyre nehezebb bekerülni egy-egy intézménybe ilyen foglalkozásokkal, pedig edukációs programjának sikerét az is bizonyítja, hogy ahová bejutott, onnan számtalan alkalommal visszahívták.

Márta az edukáción túl a megelőzést tartja a legfontosabbnak, hiszen pontosan tudja, hogy a szűrővizsgálatok életeket menthetnek. A HIV megfelelő kezeléssel kontroll alatt tartható, a betegek teljes életet élhetnek, de ehhez szükséges, hogy a betegséget időben diagnosztizálják. Bár a szűrés mindenhol elérhető, az előítéletek és a stigmák miatt kevesen mennek maguktól, az orvosok pedig a tünetek alapján sokszor csak akkor diagnosztizálják a betegeket, amikor már késő. Márta munkájának elismerésére az is példa, hogy orvostovábbképzésbe is bevonták, hogy segítsen küzdeni az egészségügyi rendszerben a diszkrimináció és a tudáshiány ellen. Márta szerint bár a HIV kezelése orvosi sikertörténet, a HIV-vel élők társadalmi elfogadottsága, megítélése az elmúlt 30 évben szinte semmit nem változott. „Személyes megjelenésünkkel megmutatjuk, hogy ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más.

Mártával a Humen Magazin 2020 tavaszán készített interjút, amely itt olvasható:

 

„A 17 éves lányunokám is tudja, hogy HIV-vel élek, és ezt a legnagyobb természetességgel kezeli”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin