Lifestyle

Főúri kényeztetés – Két napra beköltöztem egy kastélyba

 

Mivel gyerekkoromban az utazások nagy részét hegyvidéken töltöttem, ezért teljesen egyértelmű volt számomra, hogy felnőttként messziről elkerülöm a magaslati helyeket, és ha utazni szeretnék, inkább a vízpartot választom. Persze kikerülhetetlen egyszer-egyszer, hogy ne a síkságokon legyek állandóan, hanem valamilyen magasabban fekvő területre is utazzak.

Így történt ez nemrég, amikor Szilvásváradra látogattam, ahol gyerekkoromban jártam utoljára. Még ott vannak bennem az emlékképek a Szalajka-völgyről, a kisvasútról, a vízesésről, és természetesen a híres szilvásváradi pisztrángról. De ezekről az attrakciókról talán majd egy másik alkalommal mesélek.

 

 

Mostani látogatásom célja az volt, hogy életemben először megtapasztaljam, milyen is egy kastélyban lakni. A település szélén, egy 7 hektáros természetvédelmi területen elhelyezkedő La Contessa Kastélyhotel több szempontból is érdekes. A Pallavicini-Keglevich kastélyként ismert épület több megpróbáltatáson is átesett az évszázadok alatt. Az eredetileg a Keglevich család tulajdonában álló épületet a története  során többször átalakították, pusztította  tűzvész is, végleges, ma is  látható  formáját pedig Ybl Miklós tervei  alapján nyerte  el a XIX. század végén.

A grófi család több generáción keresztül birtokolta a kastélyt és a hozzá tartozó csodálatos kertet. De nemcsak laktak Szilvásváradon, hanem segítették is a település fejlődését, például az ő nevükhöz köthető a klasszicista stílusban épület református kerektemplom és a református temető is.

 

 

Aztán 230 év után, 1894-ben egy rövid ideig az Erdődy család tulajdonában állt a birtok, majd Pallavicini Alfonz Károly őrgróf jegyajándékként vásárolta meg hitvesének, Wenckheim Máriának. A jelenlegi szálloda is innen kapta a nevét, ugyanis a grófnő olaszul La Contessa. Ahogy a legtöbb kastély az országban, úgy ez a birtok is a legszomorúbb napjait élte a II. világháború után. Az államosítás következményeként először SZOT üdülőként, majd 2 csillagos szállodaként üzemelt egészen 2005-ig. A teljeskörűen felújított, kibővített kastély végül 2009-ben nyitotta meg a kapuit La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont néven.

A szállodában tényleg mindenkinek igazi főúri kényeztetésben lehet része, amit javaslok is kihasználni az ott tartózkodásunk ideje alatt, és próbáljunk ki minden szolgáltatást. Már a megérkezés is egy kastélyhoz méltó, hiszen nem sok szállodában fogadnak már a kapuban, de teljes idő alatt is folyamatosan úgy éreztük magunkat, mintha ténylegesen itt laknánk – még ha csak pár éjszakára is.

 

 

Az első igazi élmény nem is a kapuban, hanem a lépcsőn felfelé és a folyosón végigsétálva ért, amikor belegondoltam, hogy 2-300 évvel ezelőtt a grófok és grófnők ugyanezen a folyosón jártak. Abba már bele se mertem gondolni, hogy mi történhetett a falak között, mondjuk éppen az én szobám helyén állt egykori lakosztályban. Ha a falak mesélni tudnának, biztos lenne pár érdekes sztori a kastély férfi lakói között kialakult viszonyokról is, hiszen mint az közismert, melegek mindenhol vannak, csak maximum nem tudunk róla.

Azt már megérkezéskor láttam, hogy unatkozni biztosan nem fogunk, hiszen ha máshol nem is, de a szálloda wellness részlegén biztosan találunk kikapcsolódási lehetőséget. Például beltéri úszómedencét élményelemekkel, pezsgőágyat, jakuzzit, gőzkabint, török gőzt, különböző szaunákat, de még jégkút is található az élményközpontban. A nyári időszakban kültéri medence és napozóterasz is vár minket, amit most novemberben már nem tudtunk élvezni, de a beltéri élmények teljes mértékben kárpótoltak minket.

 

 

A szálloda Erzsébet étterme, amely Pallavicini Alfonz Károly lányáról kapta a nevét, svédasztalos reggelit és vacsorát kínál nekünk főúri kivitelben. A felszolgálók természetesen minden kívánságunkat figyelik és a felszolgálás is fehér kesztyűben történik, ahogyan azt egy kastélyban elvárjuk. Az étterem borválasztékban pedig a történelmi Egri borvidéknek köszönhetően csalódni biztosan nem fogunk. A reggeli után pedig egy séta az óriási kertben mindenképp javasolt.

A La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont az első kastélyszállodai élményem volt, viszont annyira megtetszett ez a főúri kényeztetés, hogy biztosan nem az utolsó alkalom az életemben. Szilvásvárad pedig így felnőtt fejjel már sokkal szebb, mint gyerekként volt, és tényleg annyi mindent tartogat nekünk, akár egy hosszú hétvégére.

 

Erdei Zsolt
Instagram: @ezsoltee

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin