Nagyvilág

Ezrek tüntettek a EuroPride ellen Belgrádban

EuroPride elleni tüntetés
Orosz és szerb zászlókkal tüntettek a pride ellen Belgrádban. / Fotó: Zorana Jevtic, Reuters

 

Több ezer vallásos és szélsőjobboldali tüntető vonult végig Belgrád utcáin vasárnap a szeptember közepére tervezett EuroPride megtartása ellen tiltakozva.

A tüntetők egy hatalmas szerb zárszlót vittek magukkal. Voltak olyan csoportok köztük, amelyek Szerbia hosszú távú szövetségesét, Oroszországot, valamint nacionalista és szélsőjobboldali eszméket támogató jelszavakat is harsogtak.

Egy Twitter-bejegyzés szerint „miközben az egész világ szolidáris és Ukrajna Oroszország feletti győzelmeit ünnepli, Belgrádban a PrideParade elleni felvonuláson orosz Z jelképeket, és a legnagyobb orosz és szerb zászlót mutogatták!”

 

 

A vonulók a Szent Száva-templomhoz igyekeztek imádkozni, és a tömeget Putyin-párti motorosok is kísérték, akik motorjaikat bőgetve támogatták a felvonulókat. Porfirije pátriárka prédikációjában azt mondta, a pride veszélyezteti a hagyományos családi értékeket: „Meg akarják szentségteleníteni a házasság és a család szentségét, és egy természetellenes egyesülést akarnak bevezetni a házasság helyettesítésére.”

Aleksandar Vučić szerb elnök korábban úgy nyilatkozott, a EuroPride-ot nem lehet megtartani biztonsági okokból, az országban uralkodó feszültségek miatt. A szervezők azonban továbbra is kitartanak a döntésük mellett, és akkor is megtartják a pride-ot, ha a hatóságok hivatalosan nem fogják engedélyezni.

A szerb kormány korábban már több pride-ot betiltott, amit később az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt. Szerbia szeretne az Európai Unió tagjává válni, ehhez azonban különböző emberi jogi, illetve kisebbségi jogi feltételeknek is meg kell felelniük.

Szerbiában köztudottan sokan Oroszország-pártiak, ami megnehezíti az ország uniós csatlakozási tárgyalásait is. Az LMBTQ-közösségek jogait tekintve az azonos neműek közötti kapcsolat jogilag nem tiltott, a házasságkötést azonban nem engedik a törvények.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin