Nagyvilág

A szerb elnök lemondta a belgrádi EuroPride-ot

fotó: ToskanaInc

 

Aleksandar Vučić szerb elnök augusztus 27-én bejelentette, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetre való tekintettel a szeptember közepére tervezett EuroPride elmarad, írja a Nova hírportál. Vučić szerint a kormány tagjai és a harmadjára épp most kinevezett, nyíltan leszbikus miniszterelnök, Ana Brnabić majd „mindent a törvénynek megfelelően elmagyaráznak.”

Vučić elismerte, hogy Szerbiában veszélyben vannak a szexuális kisebbségek jogai, de azt mondta, hogy a kormányra erős nyomás nehezedik a jobboldali csoportok és a szerb ortodox egyház részéről, hogy töröljék a rendezvényt.

„Figyelembe véve a térség jelenlegi politikai helyzetét és az aktuális feszültségeket, valamint a közrendet és a békét, valamint hazánk minden polgárának biztonságát, Szerbia kormánya úgy ítéli meg, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételek az EuroPride rendezvény biztonságos lebonyolításához, különösen szem előtt tartva azt a tényt, hogy egyes szélsőséges csoportok felhasználhatják és visszaélhetnek ezzel az eseménnyel a feszültség további fokozása és Szerbia instabilitása érdekében” – áll a kormány által kiadott közleményben.

Kristine Garina, a European Pride Organisers Association (EPOA) elnöke szerint ez nem ilyen egyszerű, Vučić nem mondhatja le valaki más rendezvényét.

„A pride felvonulások megtartásához való jogot az Emberi Jogok Európai Bírósága alapvető emberi jognak nyilvánította” – mondta Garina, hozzátéve, hogy bármilyen tiltás az emberi jogok európai egyezményét sértené. „A belgrádi EuroPride-ot nem fújták le, nem is fogják, és több ezer LMBTQ embert fog összehozni Európa minden részéről a szerbiai és a nyugat-balkáni LMBTQ emberekkel.”

Garina emlékeztet arra is, hogy 2019-ben épp a szerb miniszterelnök írt levelet a szervezetüknek, amelyben támogatta Belgrád pályázatát a EuroPride helyszínének.

Marko Mihailovic, a Belgrád Pride egyik aktivistája a Twitteren azt írta, hogy Vučić döntése a felvonulás törléséről „egyértelműen sérti az alkotmányt, valamint az Alkotmánybíróság ítéletét, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a pride felvonulás 2011-es, 2012-es és 2013-as betiltását”.

 

 

Teljes mellszélességgel áll ki Brüsszel a belgrádi EuroPride mellett

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin