Kultúra

Ezért mérnök szinte az összes meleg egyetemista Thaiföldön

En of Love: Love Mechanics (2020) – A szereplők a thai mérnök egyetemisták uniformisában

 

Szinte mindenki mérnök, és szinte mindenki focizik, valamint gitározik a thai boys love sorozatokban. Vajon miért? Most kiderül!

Egy társadalom gondolkozásáról rengeteget tudnak mesélni a helyi gyártású filmek és sorozatok, ennek remek példái a thaiföldi boys love darabok. Aki látott már ilyet, jó eséllyel feltűnhetett számára, hogy a gyakran egyetemista főszereplők egyike szinte mindig mérnöknek tanul, az egyetemista fiúk egyik legfontosabb szórakozása a foci, és a főszereplők gyakran gitároznak is – de legalábbis játszanak valamilyen hangszeren, vagy zenekarban énekelnek.

Hogy a készítők folyamatosan használják ezeket az elemeket, annak nyomós oka van. Ezekről mesél rövid videókban az irodalommal, filmekkel és kisebbségekkel foglalkozó szerző, a szingapúri Doc Ho.

Az egyetemista mérnökök

A világban számos társadalom rossz szemmel nézi a homoszexualitást, és minden toleranciája ellenére ez a helyzet Thaiföldön is. Ezt csak erősíti, ha a hatalmon lévők homofóbok is, ilyenkor a társadalom csak akkor hajlandó elfogadni az LMBTQ embereket, ha azok „jó állampolgárok”.

Hogy ki számít Thaiföldön jó állampolgárnak? Aki törvénytisztelő és gazdaságilag hozzájárul a nemzet jólétéhez. Fejlődő ország lévén Thaiföldön óriási az igény a mérnökök iránt, ez a második leginkább keresett foglalkozás az orvosok után. Az egyetemek mérnöki képzéseihez jó tanulmányi eredmények szükségesek, ezért amikor a boys love sorozatok készítői ilyen karaktereket használnak, akkor ezzel jelzik, hogy ők jó tanulók és jó állampolgárok, akik a jövőben hozzájárulnak gazdaságilag a társadalom fejlődéséhez. Doc Ho szerint a homonacionalizmus így segít a thai közönségnek, hogy sokkal könnyebben elfogadja az általuk egyébként „deviánsnak” tekintett magatartást.

 

2gether / (Still) 2gether

 

Gitár és zene

A gitár (vagy egy zenekar) szerepe négy okra vezethető vissza ezekben a sorozatokban. Az első a hagyománytisztelet. Az egyik legelső meleg témájú thai közönségsiker a Love of Siam című mozifilm volt, amiben (indokolatlanul) erős szerepet kapott a zene. És mivel akkor a zene bevált, ezért mindenki használni akarja továbbra is. A másik ok a mérnökökhöz hasonló pszichológiai fogás, a filmekben ugyanis a gitáros fiú szinte mindig jó ember. Ráadásul az, aki zenél, az tehetséges és vonzóbb is, a készítők pedig azt akarják, hogy nézőként szeressük a karaktereket. A harmadik ok egy kulturális sajátosság: sok ázsiai népről tartják, hogy nehezen nyílnak meg. A zenén és a dalokon keresztül azonban sokkal könnyebben kifejezhetővé válnak az érzelmek. Valamint az sem egy utolsó szempont, hogy mivel ezek a sorozatok anyagilag nem igazán kifizetődőek, a filmzenei albummal és a koncertekkel jutnak pluszpénzhez a készítők.

Foci

Ami viszont időnként kifejezetten idegesítő a thai BL-sorozatokban, hogy túl sokszor erőltetik bele a történetbe a focit, és még akkor is izgalmasnak szánt focimeccseket forgatnak le, ha a teljes szereplőgárda botlábú, és egyébként a színészek életükben nem rúgtak még labdába.

Ki gondolta volna, hogy a foci motívuma, valamint a szex és a foci összekötése egy pimasz fricska a helyi oktatási minisztérium felé? Még 2012-ben történt, hogy az országos egyetemi felvételi vizsgán szerepelt egy furcsa kérdés. Az oktatási minisztérium az iránt érdeklődött, hogy mit csináljon az a tini, aki erős szexuális késztetést érez. A teszt az alábbi válaszokat kínálta:

  • hívd el a barátaidat focizni
  • beszélj a családoddal
  • próbálj meg aludni
  • menj el randizni egy ellenkező neművel
  • hívd el egy közeli barátodat filmet nézni

Az egyetemi tesztért felelős Dr. Samphan Phanphruk szerint a helyes válasz a kérdésre az első, a foci. A thaiföldiek nyilván körberöhögték a minisztériumot, hogy mennyire tájékozatlanok a fiatalokat illetően, ezért amikor a thai BL sorozatokban elsütik a kanos-focis poénokat, azok mind a hivatalos szexuális oktatásnak szánt fricskák.

 

 

A romantikus meleg sorozatok segítik felpörgetni a thaiföldi turizmust

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin