Kultúra

Három thai BL-sorozat, amit imádtunk

 

Ami a meleg romantikus sorozatokat illeti, Ázsiában Tajvan, Japán és Dél-Korea mellett Thaiföld is igazi boys love, azaz BL-nagyhatalomnak számít. Ami tíz éve lelkes amatőr próbálkozásnak indult, aköré napjainkra profi filmes iparág épült. Egy-egy sorozat olyan óriási sikereket érhet el otthon és nemzetközi szinten is, hogy ma már a pályakezdő színészek és modellek szinte ölik egymást a meleg szerepekért. Ugyanis ha a sorozat valóban befut, akkor pillanatok alatt garantált a több milliós aktív rajongótábor a közösségi médiában, erre pedig már komoly karriert lehet alapozni.

Gyakori, hogy ezek a romantikus darabok már csak a szereplőgárda életkora miatt is az egyetemi környezetbe helyezik a történetet. Ezt persze az is elősegíti, hogy az ország klímája miatt könnyen megoldható a kültéri forgatás a kampuszok területén, ez pedig a forgatási költségekre is jótékony hatással van – általában is kevesebb pénzből készülnek a többi darabhoz viszonyítva. Emellett az iskolai-kollégiumi életre viszonylag egyszerű egy romantikus szappanoperát felhúzni, ráadásul az egyetemek a sorozatoknak alapul szolgáló népszerű regényeknek is gyakori helyszínei.

Szintén bevett gyakorlat, hogy miután az egyes sorozatok lefutottak otthon, némi késéssel a stúdiók ingyenesen elérhetővé teszik az összes részt a YouTube-csatornájukon. Ha belekóstolnál a thai BL-világba, ajánlunk hozzá három olyan sorozatot, amit imádtunk, és mutatjuk azt is, hogy hol találod meg őket.

 

Bad Buddy (2021)

Pran (Nanon Korapat Kirdpan) és Pat (Ohm Pawat Chittsawangdee) gyerekkoruk óta mindenben versenyeznek egymással – kényszerből: a két szomszéd srác családja ugyanis ősellensége egymásnak, és ha ez nem lenne elég, egyetemi fegyverhordozóik is rögtön egymásnak esnek, amint csak bunyóra adódik lehetőség. Ebben a közegben épp elég kihívást jelent kettejük bimbózó szerelmét titkolni.

A Bad Buddy épp nemrég nyerte el hazájában az év sorozatának járó díjat. Nem elírás, nem egyszerűen a legjobb BL-sorozatnak választották, hanem a teljes thaiföldi sorozatmezőny legjobbjának járó díjat nyerte a modern Rómeó és Rómeó történet.

Itt nézhető: YouTube / GMMTV Official

 

Until We Meet Again (2019)

A tömény romantikus sorozat lényegi eleme a buddhista reinkarnáció, ahol a fiatalon meghalt szerelmesek a következő életükben újra egymásra találnak – csak éppen egymás családjában újjászületve. Ez pedig a klasszikus szappanoperák fordulatai után olyan helyzetekhez vezet, hogy nézőként egy idő után megfogalmazódik az emberben: ha a nagymama fiúunokája azzal a sráccal jár, aki a nagymama fiatalon meghalt öccsének reinkarnációja, és aki a néhai öcs egykori szerelmének unokaöccseként született újjá, akkor ez most tulajdonképpen hányad fokú vérfertőzésnek is számít?

Bonyolultnak hangzik? Az is. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában imádták Fluke Natouch Siripongthon és Ohm Thitiwat Ritprasert korokat és akadályokat leküzdő, végzet rendelte románcát.

Itt nézhető: YouTube / Studio Wabi Sabi

 

 

TharnType (2019)

A hebrencs Type (Gulf Kanawut Traipipattanapong) szívből utálja a melegeket, ezért teljesen elborul az agya, amikor kiderül, hogy kollégiumi szobatársa, a higgadt Tharn (Mew Suppasit Jongcheveevat) is meleg. Semmitől sem riad vissza, hogy elűzze a közös szobából, Tharn azonban felveszi a kesztyűt és a szoba csatatérré változik. Tharnt nemcsak, hogy nem hatja meg Type folyamatos toporzékolása, de lassan arra is ráébred, hogy mi táplálja ezt az engesztelhetetlen gyűlöletet.

A történet sikerét jelzi, hogy nemcsak a legjobb csókjelenetnek járó díjat nyerte Tharn és Type kettőse, de a legjobb pár díját (a helyi sorozatok heteró szerelmespárjaival versenyezve), valamint a Tharnt alakító Suppasit Jongcheveevat a legjobb férfi színésznek járó díjat is. (Részünkről a csodaszép nevű thai színészek díját is neki ítéljük.) Érdekesség, hogy a sorozat alapjául szolgáló regényfolyam TharnType Story – Gyűlöletből szerelem címmel magyarul is megjelent.

Itt nézhető: VIKI.com

 

 

KinnPorsche (2022)

Amitől pedig épp most megőrülnek a nézők, az a jelenleg is futó KinnPorsche, ami a fenti, kifejezetten ártatlan, romantikus sorozatoktól eltérően már nemcsak láthatóan több pénzből készült, de több benne a vér, az erőszak és a szex is. A maffiózó (Mile Phakphum Romsaithong) és a testőrének felcsapó bármixer (Apo Nattawin Wattanagitiphat) kapcsolatából készült 14 részes sorozat utolsó epizódja csak július 9-én kerül adásba, és részünkről tűkön ülve várjuk, hogy végre láthassuk.

 

 

 

A thai BL-sorozatok persze nem valók mindenkinek. Mindenképp szükséges hozzájuk a nyitottság egy a miénktől sok szempontból eltérő ázsiai kultúrára, a thai nyelv hangzására, vagy épp a helyenként bájosan suta fordulatokra és termékelhelyezésekre. És míg az eredeti regényeknek szerves részei a túlfűtött szexjelenetek, addig a filmes feldolgozások – többnyire – teljesen kilúgozzák a testiséget. Az azonban biztos, hogy a sorozatok történetvezetése és humora, a kibontakozó szerelmek végigkövetése, valamint a thai színészek sármja miatt nagyon könnyen elcsábul az ember.

 

Kocsis G. János
Twitter: Kocsis_G_Janos

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin