Itthon

Érvénytelennek ígérkezik a kormány propaganda-népszavazása

Olvasói fotó

 

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

A Medián felmérése február végén készült, a kormány manipulatív, szülőkben félelmet keltő plakát- és videókampánya, és 11 civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdító kampányának kezdete előtt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók. Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, az arról már hallott ellenzéki szavazók több mint negyede szerint a figyelemelterelés az. Ezzel szemben kormánypárti szavazók a gyermekvédelmet nevezték meg célnak.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös #érvénytelenül kampányában LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április 3-i propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás. A kampány egyik szereplője így indokolta meg, miért fog érvénytelenül népszavazni: “Attól tartok, hogy ez az áprilisi négy kérdéses népszavazás tényleg erősíti a gyűlöletkeltést és a diszkriminációt, az LMBTQ közösség és a te hátrányos megkülönböztetésedet. Én nem szeretnék ehhez a hatáshoz hozzájárulni, sőt. Úgy döntök, hogy nem járulok hozzá.”

“Biztató, hogy ennyire sokan egyértelműen elutasítják a kormány gyűlöletpropagandáját, és ennek hangot is terveznek adni szavazatuk által” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. “Látható, hogy a kormányzati gyűlöletkeltésben a magyarok többsége nem kíván részt venni, mert vagy érvénytelenül szavaz vagy távol marad a népszavazástól. Ebben a formában ezt a népszavazást megtartani értelmetlen” – tette hozzá Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország
igazgatója.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országos választásokkal egy napra.

 

 

Az orosz propagandát másolja a kormány gyermekvédelmi kisfilmje

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin