Nagyvilág

A queer törökök 90%-át éri digitális bántalmazás

 

A KAOS GL LMBTQ jogvédő szervezet felmérése szerint minden 10 queer törökből 9 tapasztal rendszeresen online bántalmazást – írja a Turkish Minute.

A felmérést 305 fő megkérdezésével végezték, és 10 mélyinterjút is folytattak. A szervezet olyan tanulmányokra is hivatkozik, melyek szerint az általános lakosságot alapul véve minden 5. török embert ér digitális bántalmazás. A KAOS azt a következtetést vonta le, hogy a queer emberek esetében sokkal nagyobb esély van arra, hogy célponttá váljanak az interneten.

Bár leggyakrabban anonim elkövetőkről van szó, amikor ismert az elkövető személye, akkor általában az áldozat környezetéből érkezik a bántalmazás, vagy közéleti személyiségektől (politikusoktól, újságíróktól, akadémikusoktól).

A leginkább toxikus platformok az X (korábbi nevén Twitter) és az Instagram.

A digitális bántalmazás mély lelki sebeket okozhat a queer embereknek, akik gyakran öncenzúrázással próbálják meg kivédeni a célponttá válást.

Recep Tayyip Erdoğan hatalomra kerülése óta egyre romlik Törökországban az LMBTQ közösség helyzete, az elnök és pártja nem csak lejárató propagandát folytat, de egyre-másra meg is nehezítik a queer emberek életét.

2014 óta nem lehet pride felvonulást tartani az országban, az utóbbi hónapokban pedig már a beltéri eseményeket is megpróbálják megakadályozni. Két éve felfüggesztették azoknak a diákoknak az ösztöndíjait, akik részt vettek LMBTQ rendezvényeken, a nyáron pedig eljárást indítottak egy lány ellen, aki szivárványzászlóval vette át a diplomáját.

Pár napja az elnök úgy nyilatkozott, hogy „nem ismeri el” az LMBTQ embereket, akiket többször is „deviánsoknak” és „perverzeknek” nevezett.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin