Engedjük szabadjára a fantáziánkat! – Az antioxidáns tartalmú italokról
Az antioxidánsok hatása egy gyakran felmerülő téma az élelmiszereknél, de talán kevésbé ismert az italok területén. A napi metabolizmus – a légzés és az emésztés, valamint a környezeti hatások – által keletkezett szabadgyököket közömbösítenünk kell az antioxidánsok bevitelével. Ha ez nem valósul meg, akkor ún. alacsony fokú, az egész szervezetre kiterjedő gyulladás következik be, mely alattomosan betegít meg minket. A szervezet öregedésének lelassításában és a krónikus népbetegségek megelőzésében a legfontosabb szerepe az antioxidánsoknak van. Inni talán egyszerűbb is, mint enni, ezért is remélem, hogy az alábbi összefoglaló a hasznotokra fog válni!
A zöld tea
A zöld tea áldásos hatásairól szinte már mindenki hallott, s hírnevéhez hűen valóban az egyik legértékesebb italok közé tartozik. Eredete Kínához köthető, a Camellia sinensis nevezetű kistermetű teafák leveleiből készül és a fekete teákkal ellentétben hőkezelésen és oxidációs folyamatokon nem, vagy csak enyhe mértékben esik át. Elsődleges pozitív élettani hatásai az ún. epigallokatekin-gallát (EGCG) antioxidánshoz köthetőek. Minden antioxidánsról elmondható, hogy védik a szervezetünket a DNS-károsodástól és az ebből kiinduló sejtelhalástól is, így védve minket a daganatos megbetegedésektől. Azonban a zöld teában lévő EGCG a kutatások során különösen összefüggésbe került a szív és az érrendszer védelmével, hiszen csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, valamint megakadályozza a különböző lerakódásokat az erek falain. A neurológiai problémák ellen is kiváló hatással bír, ugyanis elősegíti az idegsejtek regenerációját, csökkenti azok gyulladásos folyamatait és ennek hatására az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását is megelőzheti. Az EGCG gátolja a norepinefrin (vagy más néven noradrenalin) neurotranszmitter lebomlását, elősegítve ezzel a zsírsejtek elhalását. Ennek hatására a zsírsejtek a véráramba kerülnek és a testmozgás hatására hatékonyabban távoznak a szervezetből, így könnyítve a fogyást.
Ezen pozitív hatások eléréséhez fogyasszunk naponta 2 csésze, kiváló minőségű, lehetőleg japán leveles zöld teát! Figyeljünk oda, hogy a zöld teának nem tesz jót a forrázás, körülbelül 80°C fokos vizet öntsünk a levelekre. Az őrölt, teafilteres változatok gyakran túl sok fluoridot tartalmazhatnak, melyek nem tesznek jót csontjaink egészségének, ezért ezeket kerüljük. Ha tehetjük, próbáljuk ki a matcha zöld teát is, hiszen itt maguk a tealevelek vannak leőrölve, ami akár 137-szer több EGCG-t tartalmazhat, mint a leveles zöld tea.
Hibiszkusz tea – az élet elixírje
A hibiszkusz tea kellemes ízvilága miatt népszerű gyógynövénynek számít, sokfajta teához keverik intenzív piros színe miatt. Rengeteg fajtája létezik, de a legelterjedtebb a Hibiscus sabdariffa. Ez a teafajta győzedelmeskedik a zöld tea felett, hiszen a ma számom tartott legerősebb antioxidáns tartalmú italnak számít a Földön. Pozitív hatásmechanizmusa a többi antioxidánshoz hasonló, viszont a potenciálja annál erősebb. Számos kutatás igazolta, hogy akár a 92%-át is képes közömbösíteni a szabadgyököknek, ennélfogva igazi életelixírnek számít. Különösen jótékony hatással van a magas vérnyomásra, sőt egyes kutatások szerint a gyógyszerekhez hasonló hatékonysággal vethető be annak kezelésére. Azonban azok, akik így kívánjak kezelni magas vérnyomásukat, mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvosukkal, mert a hibiszkuszban található vegyületek kölcsönhatásba kerülhetnek a hidroklorotiazidot tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel! A koleszterinszintet szintén tudja csökkenteni, mindeközben a „jó”, HDL koleszterint is képes emelni, valamint a vércukorszint karbantartásában is részt vesz – az anyagcsere igazi őre! Mivel C-vitamin tartalma kiemelkedő, ezért hideg vízbe áztassunk be 2-3 teáskanálnyi szárított levelet éjszakára, és reggel fogyasszuk el éhgyomorra. Természetesen forrázva is érvényesíti gyógyhatásait, így azonban elveszítjük C-vitamin tartalmát. Tipp: turmixoljuk le reggel az egészet a levelekkel együtt, adjunk hozzá friss vagy szárított mentaleveleket és mézzel vagy datolyasziruppal ízlés szerint édesítsük! Remek ízű italt készíthetünk így, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak majd.
A kávé
Talán meglepetésként érhet sokakat, de a kávé is az antioxidánsok közé sorolható, amennyiben minőségi fajtát fogyasztunk belőle, lehetőleg hozzáadott ízesítőszerek nélkül. A frissen őrölt, professzionális kávéfőzővel vagy a hagyományos kotyogós eljárással készült kávé a legegészségesebb. A cukorral, édesítőszerrel, tejporral, az ultramagas hőmérsékleten kezelt és rossz minőségű, bolti tejjel, tejszínnel és tejszínhabbal felöntött és/vagy édesített kávé már nem igazán felel meg az egészséges jelzőnek.
A kávé élettani hatásai közé tartozik a nagy potenciállal rendelkező különböző polifenol és fenilpropánsav, melyek meggátolhatják a kettes típusú cukorbetegség, a vastagbél- és májdaganat, az epekő és neurológiai megbetegedések kialakulását. A kávéban található stimulánsok, többek között a koffein, elősegíthetik a szellemi és fizikai teljesítőképességet és javíthatják a depresszív tüneteket is. Naponta két vagy legfeljebb három csésze kávé elfogyasztása köthető össze ezekkel a jótékony hatásokkal. Ügyeljünk arra, hogy a koffein teljes kiürüléséhez körülbelül 8 órára van szüksége a szervezetünknek, így általánosságban elmondható, hogy délután 2 óra után már ne fogyasszunk kávét a pihentető alvás érdekében. A szorongásos megbetegedéssel küzdő pácienseket óvatosságra intjük, ők egyénileg tapasztalják ki, hogy milyen hatással van rájuk a kávé. Hasonló élvezeti értékkel és élettani hatással bíró italok közé tartozik még a jó minőségű, 100%-os kakaóporból vagy igazi kakaószemekből készült kakaó (próbáljuk ki zabtejjel!), és napi 1dl vörösbor is.
Zöldség- és gyümölcsturmixok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naponta legalább 5 különböző fajtájú zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja a krónikus megbetegedések megelőzése érdekében. Gondoljunk csak bele, hogy egy átlagos napon hány adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk! Amennyiben az ajánlott ötnél kevesebbet, akkor itt az ideje, hogy elkezdjünk turmixolni!
A juice-olással ellentétben a turmixolás során a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalma nem vész el, fogyasztásuk épp ezért nem is okoz jelentős mértékű vércukorszint-emelkedést sem. A zöldségek és a gyümölcsök nemcsak rostokat, de értékes antioxidánsok széles tárházát kínálják – minél színesebb, annál jobb! Ha lehet, részesítsük előnyben a szezonális fajtákat; azonban fagyasztott társaik nemcsak olcsóbbak, de ugyanolyan tápanyaggazdagok lehetnek, hiszen ezeket legtöbbször szezonálisan fagyasztják le. A smoothie összeállítását illetően az alapot mindig valamilyen zöld levelű képezze, mint például a fodros vagy toszkán kel (Lehel és MOM piacon is kapható már) vagy a spenót. Adjunk hozzá fagyasztott bogyósgyümölcsöket – személyes kedvencem a vadáfonya és berkenye –, édesítésképpen pedig egy érett banán vagy 3-4 szem datolya is megteszi. Felönthetjük vízzel, de a szójatejjel növelhetjük a smoothie fehérjetartalmát (valaki tofut is tesz bele), míg a zabtejjel krémesebbé tehetjük. Győződjünk meg róla, hogy valamilyen egészséges zsírforrás is kerül a mixbe, mint például egy fél avokádó vagy egy evőkanál sózatlan, pálmaolajmentes mogyoróvaj. Ügyeljünk arra, hogy lassan, kortyolva fogyasszuk el a smoothie-t, nehogy megfájduljon a hasunk! A smoothie-t kiönthetjük egy tányérba is és tovább színesíthetjük müzlivel, granolával és egyéb magvakkal. Engedjük szabadjára a fantáziánkat!
Kiss Milán