EgészségLifestylePlay Safe

Élvezet és tudatmódosítás – A chemsex testi-lelki aspektusai

Sokat gondolkodtam, hogy érdemes-e egyáltalán írni erről a témáról, és ha igen, akkor miért pont nekem. A chemsex megosztó téma: előítéleteket szül, stigmatizál, tabuként kezelik; egyszerre jelenti a szexuális élvezetet, de kockázatot is a testi-lelki egészségre. Az érintettek érthető okokból nem akarják felfedni magukat, a kívülállók pedig vagy egyáltalán nem tudnak róla vagy határozottan negatív a véleményük. Bőr- és nemibeteg gyógyászként dolgozom, de szexológus tanácsadó képzést is elvégeztem, a szexualitás egészségügyi vonatkozásában a testi és a lelki aspektus ugyanannyira érdekel. A chemsex pedig érinti mindkettőt.

A chemsex olyan, általában több résztvevős szexuális aktust jelent, ahol a szexuális élvezet minőségi és mennyiségi fokozására tudatmódosító vegyületeket alkalmaznak. Ezek a vegyületek általában a metamfetamin (met, kristály, speed), a mefedron (mef, Kati) és a GHB (Gina). Előbbi kettő inkább stimulál, utóbbi ellazít, nyugtat. Definíció szerint ez a „tevékenység” meleg férfiakra jellemző, de tudjuk, hogy heteroszexuális férfiak és nők is élnek vele, tehát semmi értelme az ilyen irányú diszkriminációnak.

Szomorú módon itthon szakmai körökben nem igazán ismert a chemsex jelensége. Pedig muszáj lenne, hogy orvosok, szociális munkások, pszichológusok és önkéntesek egyaránt tudják és ismerjék, mi történik egy chemsexes hétvégén, és milyen veszélynek lehetnek kitéve azok, akik részt vesznek benne. Elismerem, rendkívül nehéz beszélni erről a pácienssel, még azok is nehezen nyílnak meg, akik évek óta ismernek.

Az általános veszélyek a használt szerek hatásából és mellékhatásából erednek: a stimulánsok fokozzák a szívműködést, emelik a vérnyomást és a pulzusszámot (szívinfarktus és agyvérzés veszélye), csökkentik a szomjúság- és éhségérzetet (kiszáradás és kimerülés), pszichés hatásuk alatt pedig korlátok nélkülinek, szabadabbnak érezzük magunkat. A GHB ellazulást okozó és légzésleállító dózisa között pedig nagyon kicsi a különbség, könnyű túladagolni. Könnyen kerülhetünk olyan öntudatlan állapotba, hogy a partner vagy partnerek erőszakot követnek el rajtunk, vagy akár ki is rabolhatnak. A chemsex nyilvánvalóan a szexuális egészséget is hátrányosan érintheti, hiszen a biztonságos szex egy ilyen buliban sokadlagos kérdés, illetve a szerek adagolási módja sem veszélytelen: mind közös tűhasználattal, mind közös szívószál-használattal átvihetőek bizonyos fertőzések (a porok felszívására használt műanyag szívószál éles pereme felsértheti az orrnyálkahártyát), az ellazult állapotban túl intenzív anális játékok pedig komoly sérüléseket okozhatnak.

Sokkal fontosabb és az ártalomcsökkentés szempontjából sem másodlagos, hogy miért kezdi el valaki a chemsexet, milyen pszichés hatása lesz rá, és le tud-e állni vele, ha akar. Mert ha egyszer valaki megtapasztalja a stimulánsok által felturbózott és elnyújtott szexuális élményt, az kisebb valószínűséggel szeretne visszatérni az általános módszerekhez, bármilyen kijózanító is a másnap-harmadnap üressége és levertsége. Sokak számára a chemsex az ismerkedés, a kapcsolatteremtés egy módja, mások számára menekülés a mindennapi problémák, a sikertelen randevúk, a saját melegség miatt érzett megvetés, vagy a HIV okozta stigma elől. De van, aki csak lazítani szeretne egy kemény hét után. Bármi is a háttérben álló ok, hosszútávon biztosra vehető a negatív testi és pszichés hatás.

A chemsexet lehet ésszel űzni, és így a lehetséges ártalmakat mérsékelni, ám a negatív felhangú ítélkezés itt sem megoldás. Szakember segítségével lehetőség van mind a leszokásra, mind a chemsex által okozott problémák megszelídítésére. Ehhez azonban nyitott hozzáállású szakértők, illetve együttműködő és nem megfélemlített páciensek kellenek. Az Egyesült Királyságban és az USA-ban például létezik olyan „őrangyal-szolgáltatás”, hogy egy szociális munkás vagy az egészségügyi szolgálat egy munkatársa mintegy kívülállóként, józanul, részt vesz a buliban, figyeli a résztvevőket, szükség esetén adagolja a szereket, és beavatkozik, ha rázóssá válna a helyzet. A jövő azonban véleményem szerint mindenképp a Londonban is több helyen megtalálható „sexual health” klinikák létrehozása, ahol a szexualitással előítéletek nélkül foglalkoznak, nem csupán szigorúan orvosi keretek között orvosi problémává redukálva azt, hanem komplex testi-lelki ellátást nyújtva.

Dr. Tamási Béla

ALFA EGÉSZSÉGKÖZPONT
1036 Budapest, Lajos u. 66., B lépcsőház, V. emelet

IDŐPONTFOGLALÁS:
+36 70 940 0099
(hétköznap 10.00-20.00)
Részletesebb információkért látogass el a www.alfaegeszsegkozpont.hu weboldalra.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin