Kultúra

Először nyert nem fehér bőrszínű queer színésznő Oscar-díjat

Történelmet írt magyar idő szerint hétfő hajnalban Ariana DeBose, ő lett ugyanis az első nyíltan queer, nem fehér bőrszínű nő, aki Oscar-díjat kapott. Méghozzá a több országban is betiltott West Side Story női mellékszereplőjeként nyújtott kiemelkedő alakításáért.

Steven Spielberg filmje az 1957-es, azonos című híres Broadway-musical legújabb feldolgozása, amely két rivális bandából érkező és különböző etnikai háttérrel rendelkező szerelmespár történetét meséli el. A musicalt William Shakespeare Rómeó és Júliája, a lehetetlen szerelem időtlen története ihlette. Az eredeti Broadway-produkcióban és az 1961-es filmadaptációban Anybodys mellékszerepe egy nőről szólt, akit neme miatt rendre elutasítottak a Jets bandába való belépéstől. Az ő karakterét alakítja Ariana DeBose.

DeBose győzelmét 60 évvel azután aratta, hogy Rita Moreno ugyanebben a kategóriában Anita alakításáért nyerte el az Oscar-díjat a West Side Story eredeti filmadaptációjában, 1962-ben. Rita Moreno tegnap szintén ott ült a közönség soraiban.

 

 

Beszéde végén DeBose kihangsúlyozta: „Egy nyíltan queer, színesbőrű, afro-latin nőt látnak maguk előtt, aki a művészeten keresztül találta meg az erejét, és azt hiszem, ezt ünnepelnünk kell. (…) Üzenem mindenkinek, aki valaha is megkérdőjelezte a saját identitását, (…) hogy valóban van számunkra hely.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin