Nagyvilág

2024-től szigorodik a legjobb filmnek járó Oscar elnyerésének feltétele

Történelmi jelentőségű bejelentést tett az Oscar-díj kiosztásáért felelős amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Szigorított ugyanis a „legjobb film” kategória elnyerésének feltételrendszerén. 2024-től csak azok a filmek kaphatnak Oscart az egyik legfontosabb kategóriában, amelyeknél a stáb tagjai és a film szereplői között is reprezentálva vannak különböző kisebbségek.

 

Mahershala Ali átveszi a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a 2018-as Zöld könyvért

 

1. A filmvásznon:

  • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji vagy etnikai kisebbségből származik
  • a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik
  • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

2. A gyártási munkálatok során:

  • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
  • legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez
  • a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja

De a gyakornokok, tanoncok (3) és a filmek marketinges/kommunikációs stábjának (4) kiválasztásánál is ilyen sokszínűségi kritériumoknak kell érvényesülnie.

Alulreprezentált kisebbségnek számítanak a nők, a színes bőrű emberek, az LMBTQ-emberek, és a fogyatékossággal élő emberek. A diverzitás-kritériumok még nem vonatkoznak a következő három Oscar-évad jelöléseire, bár a kategóriában jelölt filmek készítőinek az utolsó két évadban már úgynevezett „sokszínűségi jelentést” kell leadniuk a produkcióról.

Az akadémia vezetése azt reméli az új szabályoktól, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, és a mostaninál sokkal szélesebb közönséget legyenek képesek megszólítani velük.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin