Itthon

Elismerte a Fidesz, hogy a közelgő választás miatt kell a homofób törvény

fotó: Ale_Mi

 

A Fidesz egyik befolyásos politikusa – névtelensége megőrzése mellett – nyilatkozott a Politico-nak, és elismerte, hogy a homofób propagandatörvénnyel az a céljuk, hogy „nyomás alatt tartsák az ellenzéket”. A magyar kormány nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar társadalom az egyik legkevésbé toleráns Európában, ha a szexuális kisebbségek jogairól van szó. Egy 2019-es Eurobarométer-felmérés szerint a magyarok 53 százaléka nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „nincs semmi rossz két azonos nemű személy közötti szexuális kapcsolatban”, valamint mintegy 46 százalékuk nem értett egyet azzal sem, hogy „a meleg, leszbikus és biszexuális embereknek ugyanazokkal a jogokkal kellene rendelkezniük, mint a heteroszexuális embereknek”.

A pedofiltörvényt a kormánypárti képviselők egy orosz mintára készülő, melegellenes propagandatörvény irányába térítették el. A módosításokkal például minden olyan mozifilm, ami akár csak “megjeleníti a homoszexualitást” – ezt pedig egyetlen meleg karakter is megteszi – szigorúan 18 éven felülieknek szóló besorolást kap. Így a tévék az ilyen filmeket kizárólag este 10 után vetíthetnék. Ugyanígy a médiában, így az interneten is ugyanilyen besorolást kapna minden, ami “megjeleníti a homoszexualitást”, a tartalmakat pedig a 2014-ben alapított Gyermekvédelmi Internet-Kerekasztal monitorozná.

Ahogy azt a Budapest Pride írja, a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.

A törvénymódosítások ellen hétfőn este 6 órától tüntetést szerveznek a Kossuth térre, a tiltakozó petíciót pedig itt lehet aláírni.

A Háttér Társaság hívja fel a figyelmet a törvény abszurditására, amelyet betartva 18 éven aluliak nem hallgathatják többé például Lady Gaga “Born This Way” című dalát.

Ha már abszurditás, az Oroszországból importált homofób propagandtörvény hazájában már ott tartanak a parlamenti képviselők, hogy egy Szivárvány nevű jégkrém betiltását is követelik melegpropaganda miatt és a gyermekek védelme érdekében.

Ugyanígy képzeljük el, ahogy itthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a pedofiltörvény értelmében felszólítja majd Ricky Martint, Adam Lambertet vagy Neil Patrick Harrist, hogy távolítsa el a párjával közös képeket a közösségi médiából, mert az „homoszexualitást jelenít meg” és még véletlenül belefuthat egy magyar gimnazista.

Idén tavasszal az LMBTIQ-szabadság zónájává nyilvánították az európai parlamenti képviselők az EU-t, különösen a Magyarországon és Lengyelországban tapasztalható visszalépés miatt. Emiatt a közösségi médiában sokan kérdezik, hogy miért nem szólalnak meg az uniós szervezetek. Ahogy arra szintén a Háttér Társaság emlékeztet az Instagramon, az EU nem léphet egy még meg nem szavazott törvényjavaslat kapcsán. (Hiszen azt – papíron – egy működő demokráciában nem biztos, hogy elfogadja majd az országgyűlés, de hát ugye mi Magyarországon vagyunk.)

Ettől függetlenül naivitás lenne azt gondolnia a kormánypártoknak, hogy az ellenzéki összefogást tesztelő – és mellékesen félmillió magyar állampolgárt megalázó – törvénytervezet sorsát ne követnék figyelemmel külföldön. Megdöbbenéssel fogadták az európai parlamenti képviselők – Marc Angel luxemburgi képviselő szerint ez újabb jel, hogy Orbán Viktor Moszkvát preferálja Brüsszel helyett – ugyanúgy, ahogy az amerikai szenátorok körében is megütközést keltett. Az Európai Parlament LMBTI Jogi Frakcióközi Csoportja pedig kategorikusan kijelentette, hogy elfogadhatatlanok a tervezett törvénymódosítások.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin