Itthon

Fokozódik Magyarországon az LMBTI-ellenes állami hangulatkeltés

fotó: AlenaKr

 

Közzétette 2020-ról szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az ILGA-Europe. A kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország kapcsán számol be az LMBTI személyeket érintő legfontosabb 2020-as fejleményekről.

A Háttér Társaság a jelentés kapcsán kiemeli, hogy a magyar fejezetben a tavalyihoz hasonlóan nagy figyelmet kapott a politikusok gyűlöletbeszéde, a nem jogi elismerése, illetve a szivárványcsaládok helyzete. Az év meghatározó eseményei között említi a tavaszi 33-as paragrafus elfogadását, mely ellehetetlenítette a transznemű emberek számára a nem jogi elismerését, a nagy vihart kavaró Meseország mindenkié című mesekönyv megjelenését, illetve a decemberi Alaptörvény-módosítást, ami többek között törvénybe foglalta, hogy “az anya nő és az apa férfi”.

Ezzel szemben sikernek könyvelhető el a #családazcsalád kampány elindulása és széleskörű támogatottsága, ahogy az a jogi győzelem is, amelynek köszönhetően egy idős leszbikus pár hivatalosan is együtt élhet egy önkormányzati lakásban. Világviszonylatban is említésre méltó előrelépés a meleg és biszexuális férfiak véradását korlátozó szabályok hatályon kívül helyezése. Továbbá a jelentés pozitívumként emeli ki a Medián azon közvélemény-kutatását, ami a Szájer-botrány után azt találta, hogy a magyarok 79 százaléka szerint a meleg politikusokat nem szabadna hátrányosan megkülönböztetni – ami az elmúlt évek kutatásaival szemben elsöprően pozitív, bár ez nagyban az eset konkrét körülményeinek tulajdonítható.

Az ILGA-Europe éves áttekintéséből az is kiderül, hogy általánosságban stagnáló vagy visszafelé haladó tendencia jellemzi az európai országokat az LMBTI jogegyenlőség tekintetében. A transz emberek helyzete az egész régióban romlott, továbbá egyre gyakoribb az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéd mind online, mind a médiában, mind politikusok körében. Ebbe a trendbe Magyarország nemcsak beleillik, de Európai viszonylatban – Lengyelországgal együtt – kifejezetten elöl jár anti-demokratikus, emberi jogokat sértő intézkedéseivel.

 

 

Budapest Pride: társadalmi támogatottság nélküliek a Fidesz homofób törvényei

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb