Hírek

Egybekelt Észak-Írországban az első azonos nemű pár

Hivatalosan is megtarthatta esküvőjét Észak-Írországban az első azonos nemű pár, miután bevezették a házassági egyenlőséget.

A belfasti Robyn Peoples és Sharni Edwards február 11-én történelmet írtak, amikor is megtartották esküvőjüket – hat évvel az után, hogy Angliában és Wales-ben is legalizálták az egyenlő házasságot.

 

Robyn Peoples és Sharni Edwards az esküvőjük napján.

 

„Számunkra rengeteget jelent, hogy összeházasodhattunk, és hogy végre lehetőségünk nyílik rá, hogy azt mondjuk: ő itt a feleségem. Végre egyenlően kezelnek minket a heteroszexuális párokkal. A mi szerelmünk is ugyanolyan, mint az övék. Akadnak, akik azt mondják, hogy ez nem így van, de nincs igazuk” – nyilatkozta Peoples az esküvőt követő percekben.

A pár arról is beszámolt, hogy egyáltalán nem tervezték, és nem is gondoltak bele abba, hogy esküvőjükkel történelmet fognak írni.

„Nem számítottunk rá, hogy mi leszünk az első pár, ez csupán a véletlen műve. Először a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét fontolgattuk, de amikor elfogadták az új törvényt, tökéletesen időzítettek. […] Most nem lehetnénk itt az LMBTQ-aktivisták nélkül. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki harcolt azért, hogy ez a nap elérkezhessen Észak-Írországban; azoknak, akik hozzásegítettek minket ahhoz, hogy elérkezzünk ehhez a történelmi pillanathoz”

– mondta Edwards.

Az ifjú pár már korábban beszámolt a Pink News-nak arról, hogy öt hosszú évet vártak az esküvőjükre. 2015-ben jegyezték el egymást Párizsban, ahova egy Ariana Grande koncertre utaztak.

„Azt gondoltam, hogy őrület, mennyire le vagyunk maradva az Egyesült Királyság többi részétől. Egyszerűen nem tudtam megérteni, hogy Észak-Írországban miért nem lehetünk egyenlőek.”

Az embereknek Észak-Írországban hosszabb ideig, és kitartóbban kellett harcolniuk azért, hogy bevezessék a házassági egyenlőséget. Patrick Corrigan, a Love Equality tagja is büszke arra, hogy az LMBTQ-közösség együttes erővel elérte ezt a történelmi pillanatot, amelynek gyümölcsét mostantól mindannyian élvezhetik.

„Ezzel a győzelemmel nem csupán egy törvényt változtattunk meg, hanem megváltoztattuk egész Észak-Írországot.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin