Hírek

Már biztosan jön a házassági egyenlőség Észak-Írországban

Amint az óra elütötte az éjfélt, október 22-én két törvény hivatalosan is zöld utat kapott, amelyet a londoni parlament hagyott jóvá pár hónappal ezelőtt, és ennek eredményeként legalizálták Észak-Írországban a házassági egyenlőséget és az abortuszt.

 

Love Equality NI

 

A parlament döntése alapján, ha Észak-Írország kormánya nem képes az említett jogi kérdésekben ellenkező döntést hozni, mind a kettőt elfogadják október 22-én. Korábban az abortuszt szigorú tilalom alatt tartották, és csakis abban az esetben engedélyezték, ha a nő élete veszélyben forgott a terhesség alatt, és akadt, akire börtön várt, ha mégis ellent mondott a törvénynek. A tervek szerint a következő év márciusától ingyenes és legális úton lesz elérhető az abortusz – számol be róla a The Hill.

A parlament egy másik fontos ügyről, a házassági egyenlőségről is szavazást tartott, amely során döntő többséggel (383-73) elfogadták a törvényjavaslatot. A hivatalos hatályba lépés várhatóan 2020 februárjában lép érvénybe.

„Büszkék vagyunk rá, hogy olyan emberekkel, párokkal és aktivistákkal vagyunk körülvéve, akik eljuttattak minket erre a pontra. Köszönjük mindenkinek, aki megosztotta a saját történetét annak érdekében, hogy mérföldkőhöz érhessünk, és létrejöhessen a házassági egyenlőség”

– írta Twitter oldalán a Love Equality NI, egy LMBTQ házassági kampány.

Mivel az azonos nemű párok számára a törvény 2020. január 13-a előtt nem lép érvénybe, ezért Észak-Írország államtitkára, Julian Smith úgy véli, legkésőbb Valentin-nap hetére eshet az első azonos nemű pár esküvője országukban. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy hosszabb időbe telik majd, amíg engedélyezik számukra a vallásos házassági szertartásokat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin