Lifestyle

Egy szingli nyuszi kalandjai – Cartoon Called Life

Egy egyedülálló nyuszi kalandjai a párkeresés világában, aki imádja az izmos, szakállas férfiakat – erről szólnak Juraj Straka imádnivalóan humoros képregényei.

 

 

Juraj Straka 2013-ban kezdett el képregényeket rajzolni, amelyeknek főszereplője egy Bunny nevű nyuszi: a karakter onnan kapta a nevét, hogy a művészt egy volt barátja a „nyuszikám” (my little bunny) becenéven szólította – ebből kifolyólag neki ajánlotta a comic stripekből most összeállított könyvet is. Az elmúlt négy évben a kis nyuszi hatalmas népszerűségre tett szert, kalandjait több, mint 15.000-en követik Instagramon, amelyek most először offline formában is megjelennek. Juraj Straka hamarosan megjelenő könyve több, mint 200 illusztrációt vonultat föl, köztük a négy évnyi anyag legjavával és eddig még nem publikált alkotásokkal. Könyvészeti érdekesség, hogy a Belgiumban nyomott kötet 100%-ban környezetbarát eljárásokkal készült. Juraj a rendelkezésünkre állt egy rövid interjú erejéig, amelyből jobban megismerkedhettek a Bunny-képregényekkel.

Honnan jött az ötlet a képregényekhez?
A Cartoon Called Life története 5 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első barátommal jártam, aki mindig „nyuszikám”-nak szólított. Először neki készítettem kis rajzokat, többnyire post-itekre. Nem sokkal később a barátainkat is elkezdtem beleszőni a sztorikba, és tulajdonképpen így született meg a Cartoon Called Life. Miután szakítottunk a barátommal, elkezdtem Instagramon megosztani a rajzokat, ahol Bunny új életre kelt és egyre több rajongója lett. Az a rengeteg ismeretlen ember, akik úgy érezték, hogy Bunnyban magukra találtak, mind a mai napig inspirálnak.

Miért vonzódik annyira Bunny az izmos, szakállas férfiakhoz? Önkifejezés, vagy inkább arra a trendre reagál – ami az Instán is nagyon feltűnő –, hogy ezek a srácok mostanában különösen népszerűek?
A szakállas srác akkor jelent meg, amikor Bunny az Instagramra „költözött”. Mivel ez a szakítás után történt, ő jelképezte azt a „nagy Ő”-t, akivel meg akartam ismerkedni. Hogy miért éppen ez a típus? Való igaz, hogy már-már klisé a meleg közösségekben, de mivel a saját szakállam gyakorlatilag nem nő, ezért mondhatjuk, hogy azelőtt imádtam a szakállas srácokat, mielőtt menő lett volna. (nevet)

Ezt a nagy Ő-t nagyjából megismertük a képregényekből, utálja a hétfőket, viszont imádja a bort és a gint. De mit lehet tudni Bunnyról? Te hogyan jellemeznéd őt?
Bunny egy aranyos, vicces, megnyerő karakter. Okosan játszik, nagyon szarkasztikus a humora, sokat ironizál; sokszor kimond olyan dolgokat is, amiket mások nem mernek. Néha nagyon lusta, különösen, ha a sportolásról van szó vagy a munkáról: ő már hétfőn a péntekről álmodozik. Időnként szeret panaszkodni, de alapvetően pozitív a világlátása. Bunny lényege, hogy nagyon emberi, épp ezért tudnak olyan sokan együttérezni vele.

 

 

Bunny képregényhősként indult, de mostanra Insta-celeb lett belőle. Mi vár rá a jövőben? Milyen terveid vannak a Cartoon Called Life-fal?
(nevet) Nem tudom, mennyire lehet hírességként tekinteni rá, de való igaz, hogy sokan rajonganak érte. A legnagyobb álmom az volt, hogy egyszer könyv formában is megjelenhessenek a kalandjai, erre most nagyon büszke vagyok – habár még nem volt időm megünnepelni ezt az eredményt (nevet). Hogy egy kicsit komolyabbra fordítsuk a szót: nem csupán azért készítettem el a könyvet, mert ez egy gyerekkori álmom volt, hanem mert akartam egy új hőst adni a meleg közösségnek. Egy olyan hőst, aki mindennapi témákról és komolyabb dolgokról sem fél beszélni, de könnyed modorban, erotikus felhangok nélkül. Úgy éreztem, hogy ez hiányzott a közösségből.
Úgy döntöttem, hogy mindenképpen saját magam szeretném kiadni a könyvet, hogy megőrizzem a művészi szabadságomat. Nagy kihívás volt, de nagyon elégedett vagyok az eredménnyel! A könyvet jelenleg még csak a saját webshopunkban lehet megvásárolni, de már dolgozunk rajta, hogy több helyen is elérhető legyen. Vannak még terveink a jövőre nézve, de azokról még korai lenne beszélni.
Az biztos, hogy továbbra is szeretnék aktív részese lenne az LMBT közösségnek. Szlovákiából származom, ahol az LMBT-jogok még egyáltalán nincsenek nyugat-európai szinten. Most Antwerpenben élek, ahol a helyi Pride szervezőivel együttműködtünk a nyáron, és ezt a jövőben is folytatni szeretnénk.

Befejezésként hadd kérdezzelek még egy kicsit a nyusziról. Lesz valaha boldog kapcsolata, vár rá a happy end?
Ez egy igen nehéz kérdés. Mindannyian azt kívánjuk, hogy megtalálja a nagy Ő-t, de közben jó lenne, ha örökre szingli maradna és jókat szórakozhatnánk a kalandjain, nem igaz? (nevet)
Egy dologban biztos vagyok: Bunny nagyon fontos része lett az életemnek, és biztosan jó darabig folytatom még a sztorikat, bármit is tartogat a jövő.

 

 

 

A Cartoon Called Life képregényekből készült könyv tökéletes karácsonyi ajándék lehet. A könyvet megvásárolhatjátok a www.cartooncalledlife.com honlapon, és amíg megérkezik, addig is felvillanyozhatja mindennapjaitokat az Instagramra naponta feltöltött poénos illusztráció.

 

Germán Henao

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb