Hírek

Egy DNS-alapú app azt ígéri, megmondja, mennyire vagy meleg

 

Egy startup cég olyan applikációt kínál a DNS-alapú családfakutatások népszerűségére építve, ami állításuk szerint képes arra, hogy bárkiről megmondja “tudományos alapon”, az alany a DNS-e alapján mennyire hajlamos az azonos nemű vonzalomra.

A Joel Bellenson fejlesztő és az Insolent.AI startup applikációja azon a tudósok és szakértők szerint

“legjobb esetben is használhatatlan, legrosszabb esetben pedig veszélyes.”

A Futurism oldalain megjelent véleményében a genetikus Deanna Church nem kertel, szerinte az applikáció egész egyszerűen szemét. Az egy biotech céget vezető szakember szerint

“a DNS-e alapján senkiről nem lehet megmondani, mennyire meleg, és nem hinném, hogy ez valaha is lehetséges lesz.”

A Mennyire vagy meleg? (How Gay Are You?) nevű applikációt a bírálatok után gyorsan átnevezték a Szürke 122 árnyalata (122 Shades of Gray) névre, és a leírásában sem szerepel, hogy megjósolná az azonos nemű vonzalmat. Ennek ellenére továbbra is olyan grafikonok szerepelnek az oldalon, ami egyes felhasználók – állítólagos – vonzalmait hasonlítja össze.

Az applikáció egy hónappal azután jelent meg, hogy tudósok bebizonyították, nem létezik olyan, hogy “meleg gén”. Ha másra nem is, a szakemberek szerint az applikáció arra jó, hogy diszkriminatív célokra használják. Ez pedig szó szerint életveszélyes lehet.

Az applikáció fejlesztője, Bellenson ugyanis Ugandában él, ahol egy törvényjavaslat halállal büntetné a homoszexualitást. A fejlesztő nevetségesnek tartja a feltételezést, és személyében érzi sértve magát, amiért összekapcsolják az applikációját az ugandai helyzettel.

“Sértő számomra, hogy ezek a tudósok amiatt aggódnak, hogy Ugandában valahogy az emberek megengedhetnék maguknak azt a luxust, hogy több száz dollárt dobjanak ki egy tesztre. Hogy aztán ezeket az eredményeket valahogy megszerezhessék a hatóságok, az még inkább nevetséges.”

Emlékeztetőül, Uganda már 2016-ban 2,6 milliárd shillinget szánt egy olyan szoftverre, ami az ország minden elektronikus eszközén blokkolná a felnőtt tartalmakat – miközben az utolsó sugárterápiás berendezés is tönkrement az országban. A helyi kormányzat extrém homofóbiáját ismerve egyáltalán nem vad a feltételezés, hogy akár ilyen kamu applikációval kezdjék kiszűrni a melegeket, és ahol az “eredmény” értelmezése a hatóságoktól függene.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin