Itthon

200 éve született Kertbeny Károly, az első magyar melegjogi aktivista

Kertbeny Károly
Fotó: kertbeny200.hu

200 éve, 1824. február 28-án született Kertbeny Károly bibliográfus, újságíró, a „homoszexuális” és a „heteroszexuális” kifejezések megalkotója, az első magyar, aki nyilvánosan kiállt a homoszexualitás büntetőjogi üldözése ellen – emlékezik meg az évfordulóról a Háttér Társaság.

Kertbeny saját bevallása szerint azért kezdett a homoszexualitás jogi kérdéseivel foglalkozni, mert ösztönös hajlama volt mindenféle igazságtalansággal való szembeszállásra. A téma iránti érdeklődése 1840-ben, egy fiatal barátja öngyilkosságával kezdődött, aki gyermekkora óta küzdött „elnyomhatatlan szenvedélyével”, és aki emiatt egy zsaroló áldozatává vált. Munkássága során Kertbeny arra helyezte a hangsúlyt, hogy az állam ne avatkozzon bele a polgárok magánéletébe – így az azonos neműek szerelmét se tiltsa.

Az évforduló alkalmából a Háttér Társaság online kiállítást tett közzé, amely bemutatja Kertbeny Károly életét, munkásságát és a 19. században kibontakozó melegjogi aktivizmust. A kiállítás a kertbeny200.hu oldalon érhető el.

Kertbeny munkássága a Magyarországon idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett LMBT Történeti Hónap egyik kiemelt témája. A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület által szervezett LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT múltról és e kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük.

Idén márciusban országszerte 40 eseménnyel várja az érdeklődőket az LMBT Történeti Hónap: többek között lesz farsangi mulatság, színházi előadások, leszbikus dokumentumfilm-vetítés, és a Márai munkásságában megjelenő melegségről szóló előadás. Ezen kívül felelevenítik a harminc évvel ezelőtti Szivárvány-ügyet, amikor a bíróság nem volt hajlandó a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű szervezet bejegyzésére, ami annak idején jelentős tiltakozást váltott ki.

Az LMBT Történeti Hónap megnyitója e hét szombat este 6-tól lesz a Blinken OSA Centrális Galériában. A hónap programjainak részletes listája és leírása elérhető a rendezvény honlapján.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin