Nagyvilág

Coming outolt a brazil elnökjelölt

Fotó: Gustavo Vara / Wikipedia

 

A fiatal politikusok között Eduardo Leite-t egész Latin-Ameriában az öt legígéretesebb tehetség között jegyzik. A brazil Rio Grande do Sul állam kormányzója, és amikor 2018-ban, 33 éves korában megválasztották, ő lett az ország legfiatalabb kormányzója. A most 36 éves politikus, aki a Brazil Szociáldemokrata Párt színeiben indulna az elnökválasztáson, egy tegnap sugárzott interjúban coming outolt, és közölte, nincs mit rejtegetnie.

„Nem meleg kormányzó vagyok, hanem egy olyan kormányzó, aki meleg. Ahogy Obama sem fekete elnök volt, hanem egy elnök, aki fekete.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Conversa com Bial (@conversacombial)

 

Az 1985-ös születésű, teljesen nevén Eduardo Figueiredo Cavalheiro Leite-t a 2018-as választáson a szavazatok 53,62%-ával választották meg kormányzónak. Fiatalon kezdte politikai pályafutását, először 19 évesen indult egy a 300 ezer lakosú Pelotas egyik önkormányzati helyéért. Bár nem járt sikerrel, Leite a Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) helyi önkormányzati politikusainak kezdett dolgozni, és 2009-ben Pelotas városi tanácsába választották. 2013-ban Leite megnyerte a város polgármester-választását, és 2013-tól 2016-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Polgármestersége alatt Leite modernizálta a város gazdálkodását, kiegyensúlyozott költségvetést ért el, és úgy biztosította a nagy infrastrukturális fejlesztések finanszírozását, hogy közben javította a helyi egészségügyi és oktatási mutatókat.

Leite kiugróan magas, 87%-os támogatottsággal fejezte be polgármesteri mandátumát. A brazil politikusok körében tapasztalható magas újraválasztási arány ellenére Leite úgy döntött, hogy nem indul újra a posztért, és inkább alpolgármestere, Paula Schild Mascarenhas sikeres jelöltségét támogatta, majd megpályázta a kormányzói tisztséget. Beiktatási beszédében hangsúlyozta a politikai egyeztetések szükségességét a válságok leküzdéséhez az egyre polarizáltabb időkben.

A nyíltan homofób jelenlegi elnök, Jair Bolsonaro után hatalmas változást jelenthetne Leite személye. Az országban már 41 éve elkészített, a brazil LMBTQ emberek elleni erőszakról szóló éves jelentés adatai szerint 2020-ban 237 LMBTQ ember halt meg erőszakos módon, ebből 224 esetben gyilkosság miatt.

 

 

Bátor transz politikusok győzelme Brazíliában

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb