Nagyvilág

Bátor transz politikusok győzelme Brazíliában

Erika Hilton / fotó: EPE

 

A tavalyi év végén önkormányzati választásokat tartottak Brazíliában, ahol a szavazók 56 ezer helyi képviselő személyéről döntöttek. Meglepő módon abban az országban, ahol egy nyíltan LMBTQ-ellenes, szélsőjobboldali kormány van hatalmon, kétszer annyi nyíltan LMBTQ képviselőnek szavaztak bizalmat a választók, mint legutóbb.

A Globo hírügynökség beszámolója szerint a Jair Bolsonaro elnök által támogatott jelöltek nagyot buktak, ahogy rosszul szerepeltek a keményvonalas, homofób állami propagandát ismételgető prominens politikusok, ahogy az egyházi pozíciójukat hangoztató képviselőjelöltek is.

A megválasztott képviselők között 25 transz politikust is találunk, a PinkNews ennek kapcsán készített összefoglalót a személyükről. Nem véletlenül övezi figyelem őket, hiszen abban az országban győztek, ahol évente a legtöbb transznemű ember válik gyilkosság áldozatává világszinten. Az adatok sokkolóak: a Transgender Europe szervezet összesítése szerint 2008 és 2016 között a globálisan feljegyzett transzfób gyilkosságok közel felét Brazíliában követték el.

Országos szinten nemcsak több transz képviselőnek szavaztak bizalmat, mint legutóbb, de több szövetségi állam fővárosában is a legtöbb szavazatot begyűjtő indulók között szerepeltek. Mint például Erika Hilton és Thammy Miranda is. Egyikük egy baloldali, másikuk egy jobboldali párt képviselője São Paulo önkormányzatában, ráadásul Hilton az ország legnagyobb városában a legtöbb szavazatot kapott női politikusnak számít. A győzelméről így nyilatkozott:

„Szakítást jelent a megbélyegzéssel, a marginalizációval és az alulreprezentációval nem csak a hatalom szintjén, de az egész társadalomban. Ha csak apró lépésekkel is, de haladunk afelé, hogy megmentsük az emberi méltóságunkat, hogy elismertessük az emberi és az állampolgári jogainkat, és hogy teljes értékű polgárok legyünk.„

 

A politikus számára nem volt könnyű az út eddig: nagyon fiatalon kidobta a családja otthonról, volt, hogy prostitúcióból kellett megélnie, de büszke arra, hogy sikerült életben maradnia.

 

 

Sergipe és Minas Gerais államok fővárosaiban is transz politikusokra szavaztak a legtöbben, Linda Brasil és Duda Salabert személyében. A szintén mélyről indult Brasil végül bejutott a helyi egyetemre, és felismerte, a változáshoz fontos, hogy megmutassák magukat.

„Számomra mindez azt jelenti, hogy megérte a sok küzdelem. Erőt és reményt ad azok jogaikért küzdeni, akik szenvednek az erőszaktól, akiknek nincsenek lehetőségeik, akiket marginalizál és sztereotipizál a társadalom.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Brasil (@lindabrasilaracaju)

 

Szintén képviselői helyet szerzett Carolina Iara, aki az első nyíltan interszexuális, megválasztott politikus Brazíliában. A fekete, transz, interszex szociológus HIV-vel él, egy szerény sorban élő munkáscsaládból származik és ma is ugyanabban a szegénynegyedben él:

„Nagyon büszke rám az írástudatlan nagymamám.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Iara (@acarolinaiara)

 

Filipa Brunelli az első transz képviselő, amit megválasztottak Araraquara városában. Úgy véli, a konzervatív nézetek terjedésre reagálva kialakult egyfajta ellenállás, ami inkább a fejlődésre helyezi a hangsúlyt. Anabella Pavãót Batatais városában választották meg:

„A társadalom egy része ráébred a szexuális sokszínűségre, elismerik az LMBTQ közösséget, köztük kiemelten a transzszexuálisokat, és túllépve a szexuális orientáción és a nemi identitáson megértik, hogy mi is ugyanolyan állampolgárok vagyunk, mint bárki más.”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anabella Pavão (@bellathi86) által megosztott bejegyzés

 

Úgy véli, a változás iránti vágyat jelzi az, hogy a választáson megugrottak az LMBTQ győzelmek – az emberek ezzel világos választ küldenek Bolsonaro elnök politikájára.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin